Svijet

Pred sudom u Londonu šest tužbi za pedofiliju protiv SPC

Pred sudom u Londonu šest tužbi za pedofiliju protiv SPC
Foto: Ilustracija | Pred sudom u Londonu šest tužbi za pedofiliju protiv SPC

Visoki sud u Londonu zaveo je polovinom januara šest tužbi protiv Srpske pravoslavne crkve (SPC) zbog pedofilije, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) advokat Mladen Kesar, koji zastupa oštećene.

"Daljnji koraci su da tužena strana treba odgovoriti na tužbu. Onda će sud odrediti kako će se postupak voditi. To može biti na neki način prekinuto ili promijenjeno od tužioca i tuženih, tako da oni mogu podnijeti sudu zahtjeve za razne proceduralne radnje i to će odrediti način na koji će parnica biti vođena", rekao je Kesar za "RSE".

Naglasio je da je lakše voditi predmet ovako bez uplitanja velikog broja ljudi, koji se mogu kasnije uključiti ukoliko bude potrebe i kad se procijeni da je to neophodno.

Srpska pravoslavna crkva se još nije javno izjasnila o ovom slučaju.

Kesar je u deecmbru za list "Danas" izjavio da su tužbe protiv Srpske pravoslavne crkve SPC podnesene Višem sudu u Londonu u ime šest klijenata zbog seksualnog zlostavljanja od strane sveštenika.

Kesar je u izjavi za "Danas" rekao da su se zlostavljanja dogodila u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, a da su oštećena dva đakona, dvije žene i polaznik sjemeništa (19) koji je preminuo 1999. godine.

On je dodao tada da su tužbe podnesene protiv SPC, a ne protiv pojedinačnih sveštenika, jer ta vjerska zajednica ima odgovornost za postupke onih koji je predstavljaju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije