Svijet

Predsjednik Liberije smanjio sebi platu da pomogne državi

Predsjednik Liberije smanjio sebi platu da pomogne državi
Foto: Ilustracija | Predsjednik Liberije smanjio sebi platu da pomogne državi

Predsjednik Liberije Džordž Vea saopštio je da je smanjio svoju platu za 25 odsto kako bi doprinio poboljšanju teške ekonomske situacije u državi, javljaju liberijski mediji.

"S obzirom na sve gore stanje privrede, danas vas obavještavam da ću smanjiti svoju platu i prihode za 25 odsto", rekao je Vea.

Bivši profesionalni fudbaler u Evropi zauzeo je prošle sedmice predsjedničku funkciju u zapadnoafričkoj državi. On je preuzeo dužnost od prethodnice Elen Džonson Sirlif koja je stupila na funkciju 2006. godine kao prva izabrana predsjednica Liberije. Ponovo je izabrana u 2011. godini.

Na početku preuzimanja liderske pozicije Vea je naglasio da se Liberija suočava s teškom ekonomskom situacijom.

"Naša ekonomija je slomljena. Naša vlada je slomljena i naša valuta je u padu dok rastu inflacija i nezaposlenost. Naše devizne rezerve su na najnižem nivou", upozorio je on.

Vea je oduvijek bio fudbalska zvijezda i smatra se jednim od najčuvenijih Afrikanaca koji su ikada igrali fudbal. Igrao je za nekoliko evropskih klubova uključujući Monako, PSŽ, AC MIlan, Mančester Siti i Čelsi. Dio njegove plate odsad će ostajati u državnom budžetu i usmjeravaće se u sektore kojima novac bude najpotrebniji.

(Klix.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije