Svijet

Predsjednik Nikaragve "nestao", niko ne zna gdje je

Predsjednik Nikaragve "nestao", niko ne zna gdje je
Foto: Ilustracija | Predsjednik Nikaragve "nestao", niko ne zna gdje je

Nikaragvanski ljevičarski predsjednik Daniel Ortega (72) već mjesec se ne pojavljuje u javnosti pa mnogi sumnjaju da je ozbiljno bolestan dok se srednjoamerička država bori s korona virusom, prenosi "Index.hr".

Ortega se zadnji put pojavio u javnosti 12. marta, kada se putem videopoziva javio iz svoje sobe, a nikaragvanska vlada odbija iznijeti bilo kakve informacije o tome gdje je predsjednik i kakvo mu je zdravstveno stanje.

Junak nikaragvanske revolucije iz 80-ih godina prošlog vijeka pretrpio je dva srčana udara, ima visok holesterol i druge tegobe.

Bivšem gerilcu Ortegi to nije prvi put da misteriozno nestaje, prije šest godina je njegova dugotrajna odsutnost čak potaknula nagađanja da je možda preminuo, a nestao je na nekoliko sedmica 1998. godine nakon što ga je usvojena pokćerka optužila za zlostavljanje, što je on negirao.

Nikaragva je zasad registrovala sedam slučajeva korona virusa i jedan smrtni slučaj, ali stručnjaci dovode u pitanje brojke jer vlada nije otkrila koliko je ispitivanja obavljeno. Nikaragva nije uvela socijalno distanciranje ili druge mjere zaštite protiv virusa, za razliku od susjednih Salvadora i Hondurasa, a u toj zemlji se još uvijek igra i fudbal.

Ortega je izabran za predsjednika 1984. godine, a nakon pet godina je napustio dužnost, da bi 2007. godine ponovno pobijedio na predsjedničkim izborima. Mandat mu ističe krajem 2022. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije