Svijet

Predstavnici EP se žale na hrvatsko predsjedavanje EU

Predstavnici EP se žale na hrvatsko predsjedavanje EU
Foto: N.N. | Predstavnici EP se žale na hrvatsko predsjedavanje EU

ZAGREB - Predsjednici najuticajnijih klubova u Evropskom parlamentu žalili su se Evropskom savjetu na hrvatsko predsjedavanje Evropskom unijom, zbog ignorisanja teme zaštite vladavine prava u Mađarskoj i Poljskoj.

Oni su tim povodom uputili protestno pismo, a među potpisnicima je i Manfred Veber iz Evropske narodne stranke.

U pismu, koje je objavio zagrebački portal Index, oni pišu da su "duboko zabrinuti zbog manjka napretka u vezi procesa po članu 7 protiv Mađarske i Poljske”.

Član 7 Lisabonskog ugovora predviđa mogućnost suspenzije prava određene članice ako krši evropska pravila.

Ovi, kako se navodi, istaknuti evroparlamentarci situaciju opisuju kao “alarmantnu” i žale se da je nemoguće voditi i neformalne razgovore o ovoj temi tokom hrvatskog predsjedavanja.

Napominju da su takvi razgovori vođeni dok je Finska predsjedavala EU, a da su, kako kažu, sada prestali kada je Hrvatska preuzela kormilo.

"Evropsko savjet ne sme da zažmuri na rezolucije koje su usvojene i debate koje se vode u Evropskom parlamentu u posljednja tri mjeseca ili razne pravne poteze koje je povukla Evropska komisija. Krajnje je vrijeme za djelovanje!”, navodi se, između ostalog, u pismu koje je prvi objavio portal Politiko.

Zaključuju da je potrebno braniti vrijednosti na kojima je ustanovljena Evropska unija, a to su “ljudsko dostojanstvo, sloboda, jednakost, vladavina zakona i poštovanje ljudskih prava, uključujući prava pripadnika manjina”.

Index piše da ponašanje Hrvatske i premijera Andreja Plenkovića u vezi ovoga zapravo nije iznenađujuće i podsjeća da, kada se u Evropskom parlamentu 2018. glasalo o izvještaju koji detaljno analizira kako Mađarska pod vlašću Viktora Orbana krši vladavinu prava, HDZ-ovci su svojim glasovima bili u manjini koja je podržala Orbana.

Dvije trećine evrozastupnika su pak glasali za usvajanje tog izvještaja, dodaje portal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije