Svijet

Predstavnički dom SAD otkazao sjednicu, moguć upad ekstremista

Predstavnički dom SAD otkazao sjednicu, moguć upad ekstremista
Foto: Ilustracija | Predstavnički dom SAD otkazao sjednicu, moguć upad ekstremista

VAŠINGTON - Predstavnički dom američkog Kongresa otkazao je sjednicu planiranu za danas, poslije upozorenja policije Kapitol hila da je moguć upad militantne grupe u zgradu, po scenariju nereda u Kongresu 6. januara.

Predstavnički dom je trebalo da raspravlja o prijedlogu zakona o reformi policije. Jedan od članova tog tijela je rekao da upozorenje policije, bazirano na podacima obavještajnih službi, predstavlja veliki rizik i da su zato izmjenjeni planovi, piše Glas Amerike.

Nadležni su saopštili da desni ekstremisti, koji su planirali upad u Kongres, pripadaju grupi pristalica bivšeg predsjednika Donalda Trampa, koji su 6. januara upali u Kongres kako bi spriječili potvrdu pobjede Džoa Bajdena na predsjedničkim izborima.

Policija Kapitol hila nije imenovala organizaciju, već ju je nazvala neidentifikovana militatna grupa.

Datum 4. mart se pominje u desničarskim teorijama zavjere kao dan kada će bivši predsjednik Donald Tramp, koji je poražen na izborima 3. novembra, položiti zakletvu za drugi mandat.

U saopštenju policije Kapitola ističe se da je već uvela značajne promjene i pojačala mjere bezbijednosti u Kapitolu, gdje su smješteni Predstavnički dom i Senat.

Još se ne zna da li su te promjene uvedene povodom najnovije prijetnje, ili su u pitanju mjere koje su već na snazi poslije nereda 6. januara.

U utorak, šef protokola Predstavničkog doma Timoti Blodžet obavijestio je sve članove Kongresa o mogućoj bezbijednosnoj prijetnji od četvrtka do subote, koja se odnosi na potencijalne proteste i demonstracije u vezi sa događajem koji neki opisuju kao pravi dan inauguracije.

Gotovo cijeli vijek inauguracija američkih predsjednika se održava 20. januara, što je bio slučaj i sa Bajdenom. U prošlosti je datum polaganja predsjednikove zakletve bio 4. mart.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije