Svijet

Pratite nas na Google news

Preminuo drugi čovjek režima Sadama Huseina

Preminuo drugi čovjek režima Sadama Huseina
Foto: Screenshot / Youtube | Preminuo drugi čovjek režima Sadama Huseina
Tanjug

TEHERAN - Preminuo je Ezat Ibrahim al-Duri, drugi čovjek režima Sadama Huseina, "tref kralj" na kartama zvaničnika iz 2003. koje traže Amerikanci, objavili su njegova stranka i kćerka Sadama Huseina.

Čovjek za čiju su glavu Sjedinjene Države nudile nagradu od 10 miliona dolara tokom invazije kojom je srušena stranka Baas, na vlasti u Iraku od 1968. godine, bio je u bjekstvu.

Međutim, kako prenosi portal "Index", ni u jednom saopštenju kojim se objavljuje njegova smrt nije precizirano mjesto i uzrok smrti.

Ragad Sadam Husein, najstarija kćerka iračkog diktatora, na Twitteru je objavila da žali da drugom iz borbe Ezatom Ibrahimom.

Stranka Baas je takođe u saopštenje objavila smrt potpredsjednika Komande revolucije i potpredsjednika Iraka 2003. godine.

Glasine o Durijevoj smrti su se pojavljivale više puta u prošlosti, ali su ih svaki puta demantovali zvaničnici ili pobornici bivšeg režima.

Nakon 2003. članovi Baas partije su imali ključnu ulogu u pobuni protiv Amerikanaca i zatim su se približili džihadističkoj grupi Islamskoj državi (ID) koja je krajem 2017. vojno poražena u Iraku.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije