Svijet

Prijedlog SAD pred SB UN o uvođenju sankcija Pjongjangu

Prijedlog SAD pred SB UN o uvođenju sankcija Pjongjangu
Foto: Ilustracija | Prijedlog SAD pred SB UN o uvođenju sankcija Pjongjangu

NJUJORK - Sjedinjene Američke Države pokušaće da kroz Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija uvedu dodatne sankcije Severnoj Koreji, nakon što je Pjongjang testirao nekoliko projektila, izjavila je ambasadorka SAD u UN Linda Tomas-Grinfild.

"SAD predlažu sankcije UN, nakon što je Sjeverna Koreja ispalila šest balističkih raketa od septembra 2021. godine, što je predstavljalo kršenje rezolucija Saveta bezbjednosti", navela je Tomas-Grinfild na Twitteru.

U srijedu su SAD unilateralno uvele sankcije Pjongjangu zbog testiranja projektila, a takođe su i šest državljana Sjeverne Koreje, jedan Rus i ruska kompanija, stavljeni na crnu listu, prenio je Rojters.

Oni su optuženi da su iz Rusije i Kine nabavljali materijal za raketni program.

Anonimni američki diplomata izjavio je da su SAD predložile da pet pojedinaca takođe budu pod putnom zabranom UN, i da im se zamrzne imovina.

Ovaj prijedlog, ukoliko se usvoji, treba da bude odobren konsenzusom 15 članica Odbora SB UN za Sjevernu Koreju, među kojima se nalaze Rusija i Kina.

"Nastavićemo da koordiniramo sa partnerima, da pripremimo imena još tri pojedinaca i entiteta za koje SAD veruju da UN treba da razmotri o njima", dodao je diplomata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije