Svijet

Prijetnje Srpkinji iz Čikaga: Objasnila da Nole i Tesla nisu ratne vođe

Prijetnje Srpkinji iz Čikaga: Objasnila da Nole i Tesla nisu ratne vođe
Foto: Tanjug/AP - Wikimedia Commons | Islamisti prijete Srpkinji iz Čikaga: Objasnila da Đoković i Tesla nisu ratne vođe
N.N.

ČIKAGO - Srednjoškolka Katarina Ristić iz Čikaga i njen otac neprekidno dobijaju prijetnje smrću od islamskih organizacija i pojedinaca nakon što su mediji objavili da je ona promijenila školski program lažne istorije o ratu u BiH, prenosi "Sputnjik".

Katarinin otac Ranko Ristić rekao je da je očekivao reagovanja na promjenu udžbenika iz savremene istorije za srednje škole u distriktu Park Ridž, ali da nije očekivao da će mu zbog toga život biti u opasnosti.

"Ne želimo da reagujemo na isti način kao muslimani, gadostima i pretnjama za vreme Bajrama, sada je najvažnije da objasnimo školi šta se zapravo dešava jer je uprava zatrpana mejlovima u kojima se tvrdi da, zapravo, mi mijenjamo istoriju", izjavio je Ristić za "Sputnjik".

On je naveo da je nedavno promijenjen direktor škole i da je to sada jedna žena koja i ne razumije šta se desilo prije tri godine, ali da je to "sada završena priča".

"Promijenili smo program, sporne informacije o ratu u BiH i to je to. Oni sada ne mogu ništa u vezi s tim da urade, ali nova direktorka je dobila sigurno 50 pisama od svih bosanskih organizacija i od bosanskog konzulata. Ona njima odgovara na osnovu verzije koju oni njoj serviraju, a zatim sve to objavljuju u svojim medijima", prenio je Ristić.

On je istakao da se u jednom od muslimanskih medija u SAD, na portalu "sejl.org", pojavila i izjava generalnog konzula BiH Elvira Resića, koji je rekao da "istina o ratu protiv Bosne nije pitanje lične interpretacije, već je utvrđena pravosnažnim presudama međunarodnih sudova i vrlo precizno definisana rezolucijama američkih parlamenata".

U tekstu se napominje da je konzul uputio pismo upravi škole Emerson i upoznao je sa ovim informacijama.

Katarinin otac pripremio je odgovor za konzula i najavio da će zatražiti prijem kako bi mu uručio dokumente koji potvrđuju da su iz udžbenika izbačeni isključivo lažirani istorijski podaci prema kojima je Srbija napala BiH i izvršila genocid u kojem je ubila 200.000 Bošnjaka, Slobodan Milošević osuđen za genocid nad Bošnjacima, a objašnjeno je i da Sveti Sava, Tesla, Vlade Divac i Novak Đoković nisu srpske ratne vođe koji su počinili genocid u BiH.

"Konzulat BiH nije samo muslimanski, taj konzulat ovde predstavlja i mene koji sam iz BiH, tako da smo već informisali i ambasadora BiH. To je sve sada u procesu", dodao je Ristić.

On je rekao da je i u srpskim medijima izašlo nekoliko tekstova o Katarini i njenoj akciji koji su pozitivni, ali nemaju pravu vezu sa ovom temom, navodeći da to može biti veoma opasno i poništiti čitav trud da buduće generacije u Americi saznaju pravu istinu o ratu u BiH.

Ristić zato apeluje da srpski mediji budu oprezni.

"Ako počnemo da širimo temu u globalu, bojim se da će se izgubiti vrednost ovoga što smo uradili. Naš cilj je da do promene školskog programa dođe u više distrikta, da izmenimo barem neke laži. Ako počnemo da optužujemo jedni druge i da rat opisujemo divljacima koji nam prete, a koji ga nisu ni videli, mislim da će naš rad da se izgubi u svemu tome", poručio je Ristić.

On je napomenuo da se za sada još nije obratio policiji jer se "ne plaši internet ratnika", ali da će, ako prijetnje budu nastavljene, to svakako učiniti.

Ristić je naglasio da je dobio puno pisama podrške srpskih organizacija i uopšte ljudi koji nude pomoć njegovoj porodici.

(Sputnjik)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Još jedna velika investicija Central osiguranja

Marketing tim / 26.07.2021 10:46

U proteklom periodu Central osiguranje d.d. i Testing centar d.o.o. su svojoj poslovnoj mreži dodali još jednu stanicu tehničkog pregleda. Radi se o kupovini suvremenog tehničkog pregleda u Kreševu.

Central osiguranja d.d. | Još jedna velika investicija Central osiguranja

Ovom akvizicijom, Central osiguranje d.d. i Testing centar d.o.o. potvrđuju poslovnu politiku stalnog rasta i razvoja. Kako Central osiguranje d.d., uspijeva održavati stalni rast i rekordnu premiju objasnio je Predsjednik Uprave i direktor Central osiguranja Feđa Morankić.

„Nakon prvih šest mjeseci ove godine, možemo reći da je solventnost Društva izuzetno dobra, a efikasnost i efektivnost pridonose tomu da je društvo finansijski i operativno stabilno. Pandemija, promjene na tržištu osiguranja, promjene u očekivanjima i ponašanjima kupaca su izazovi s kojima se kompanije susreću u svakodnevnom poslovanju. Mi u Centralu smo izazove prepoznali na vrijeme, a o čemu najbolje svjedoče rezultati poslovanja za prvih šest mjeseci 2021. godine,“ objašnjava Morankić.

Prema službenim podacima, Central osiguranje je u periodu od prvog do šestog mjeseca 2021. godine, s premijom od 22.523.285,00 KM, a u odnosu na isti period prethodne godine, ostvarilo rast od 11,02%.

Rast je zabilježen u svim vidovima osiguranja, kao što su osiguranje od auto odgovornosti, kasko, zaštita bonusa, pomoć na cesti, odgovornost vozara i drugo.

 „U prvih pola godine, na više od 40 stanica, u Testing centru je završeno 65 000 tehničkih pregleda. Nastavno dosadašnjem pozitivnom poslovnom širenju, Testing centar i dalje ide u pozitivnom pravcu, čemu u prilog ide i posljednja velika investicija, kupnja stanice tehničkog pregleda u Kreševu“, kaže Ivan Kožul, direktor Testing centra d.o.o.

Pred društvima predstoje dalja investiranja, razvoj i kontinuirano unapređenje poslovanja. Kako u području upravljanja, tako i u području poslovnih procesa, izazovi se kontinuirano nameću. „Strateško planiranje, stalne inovacije, velike akvizicije i ulaganja, edukacija i motivacija uposlenika te digitalizacija su samo neke od metoda kojima se u Centralu služimo, kako bi ostvarili naš krajnji cilj da postanemo tržišni lider“, navodi Morankić.

Pored navedene akvizicije, Central osiguranje ima u planu za ovu, ali i naredne godine i dalje rasti i povećavati svoj tržišni potencijal novim ulaganjima, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena.

Najčitanije