Svijet

Prijetnje austrijskoj ministarki porijeklom iz BiH, dobila policijsku zaštitu

Prijetnje austrijskoj ministarki porijeklom iz BiH, dobila policijsku zaštitu
Foto: N.N. | Prijetnje austrijskoj ministarki porijeklom iz BiH, dobila policijsku zaštitu

​Nakon što se pojavio "talas mržnje" usmjeren protiv nove austrijske ministarke pravosuđa Alme Zadić na internetu, austrijska Služba za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma je upozorila na mogućnost planiranog napada, te je odmah rasporedila trojicu službenika specijalne jedinice "Kobra" da je štite i da joj budu konstantno na raspolaganju, javlja Kronen Zeitung.

Novoimenovana austrijska ministarka pravde Alma Zadić iz stranke Zeleni izložena je napadima desničarskih populista u Austriji kojima smeta njeno porijeklo, koji je čak povezuju s "islamistima". Zbog toga je ministar unutrašnjih poslova Austrije naložio da se ministarki Zadić obezbijedi policijska zaštita, prenosi Fonet.

Koliko dugo će zadatak specijalne jedinice trajati zavisi od dalje procjene opasnosti, piše austrijska štampa.

Međutim, list navodi da je taj zadatak riskantniji kada su u pitanju stranka Zeleni, jer njihovi ministri radije idu na posao biciklom, što komplikuje situaciju.

I dalje se vodi rasprava oko toga kome će, osim ministrice Zadić, još biti dodjeljena zaštita jedinice Kobra.

Slobodarska stranka je najaktivnija u kampanji protiv ministarka BiH korjena. Slobodarskoj stranci, koja je bila u vlasti Austrije dok njihov lider Hajnc Kristijan Štrahe nije postao akter velike afere, pridružio se hipsterski desničarski pokret Identitarci. Njima smeta identitet Alme Zadić, u napadima je čak povezuju s "islamistima".

Brojni političari su izrazili solidarnost s Almom Zadić. Konzervativni kancelar Sebastian Kurc nije komentarisao kampanju koja se protiv nje vodi.

Za rasizam zbog odnosa prema Zadić, prošle godine je optužen Johanes Radler iz Kurcove Narodne partije Austrije, kada je njen govor prekinuo riječima: "Nije ovo Bosna!"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije