Svijet

Primirje sa talibanima traje, planirano puštanje 2.000 zatvorenika

Primirje sa talibanima traje, planirano puštanje  2.000 zatvorenika
Foto: N.N. | Primirje sa talibanima traje, planirano puštanje 2.000 zatvorenika

KABUL - Neočekivano primirje sa talibanima u Avganistanu traje već dva dana, a vlasti planiraju da oslobode do 2.000 pobunjenika koji su zatvorenici bezbjednosnih snaga.

Talibani su predložili trodnevno primirje koje je juče počelo povodom praznika Bajrama, što su vlasti brzo prihvatile i najavile novo oslobađanje zatvorenika.

Predsjednik Avganistana Ašraf Gani izjavio je da je Vlada spremna i da pregovara sa talibanima, što se smatra ključnim za završetak oružanih sukoba u zemlji koji traju već dvije decenije.

"Primirje traje. Do sada nema izvještaja o bilo kakvom kršenju primirja", saopštio je portparol avganistanskog Državnog savjeta bezbjednosti Džavid Fajsal.

On je za AFP rekao da se vlasti nadaju da će primirje voditi ka trajnom primirju koje narod Avganistana "toliko želi i zaslužuje".

Mještani grada Kunduz, gdje su talibani izvršili napad prije samo nekoliko dana, kažu da se danas čini kao da nema više sukoba i da ljudi slave bajram.

Nasilje je eskaliralo otkako su talibani potpisali sporazum sa Vašingtonom u februaru o povlačenju svih američkih trupa iz Avganistana do početka sljedeće godine. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije