Svijet

Proglašena globalna zdravstvena vanredna situacija zbog majmunskih boginja

Proglašena globalna zdravstvena vanredna situacija zbog majmunskih boginja
Foto: Unsplash/Julia Koblitz | Proglašena globalna zdravstvena vanredna situacija zbog majmunskih boginja

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je epidemiju majmunskih boginja globalnom zdravstvenom vanrednom situacijom.

Ovo je najveći stepen upozorenja koje SZO može da izda. Odluka je usvojena nakon drugog sastanka komiteta SZO za hitne slučajeve za virus.

"Do sada je prijavljeno više od 16.000 slučajeva iz 75 zemalja. S obzirom na alate kojima trenutno raspolažemo, možemo držati ovu zarazu pod kontorlom i zaustaviti njeno prenošenje", rekao je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus.

Do sada je prijavljeno 16.000 slučajeva zaraze virusom majmunskih boginja u 75 zemalja, a registrovano je pet smrtnih ishoda. 

Trenutno postoje još samo dva takva hitna zdravstvena stanja - pandemija virusa korona i kontinuirani napori na iskorenjivanju poliomijelitisa.

Majmunske boginje su virusna infekcija koja se obično nalazi kod životinja u centralnoj i zapadnoj Africi, iako može izazvati oboljenja i kod ljudi. Slučajevi se sada povremeno otkrivaju u zemljama u kojima virus nije endemičan.

Virusom su najteže pogođene zemlje, a majmunske boginje registrovane su i u SAD, Kanadi, Australiji, Nigeriji, Izraelu, Brazilu i Meksiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije