Svijet

"Proglasite klimatsko vanredno stanje"

"Proglasite klimatsko vanredno stanje"
Foto: Pixabay/Ilustracija | Guteres: Proglasite klimatsko vanredno stanje
Tanjug

Svjetski lideri trebalo bi da proglase "klimatsko vanredno stanje" u svojim zemljama kako bi podstakli akciju i izbjegli katastrofalno globalno zagrijavanje, poručio je danas generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres u uvodnoj riječi na klimatskom samitu.

"Može li više iko poreći da se suočavamo sa dramatičnom vanrednom situacijom", upitao je Guteres na onlajn samitu o klimi, koji se održava u organizaciji UN, Velike Britanije i Francuske.

"Zbog toga danas pozivam sve lidere širom svijeta da proglase vanredno stanje u svojim zemljama dok se ne postigne neutralnost ugljenika", prenosi Rojters.

Guteres je rekao da paketi za ekonomski oporavak pokrenuti nakon pandemije virusa korona predstavljaju priliku za ubrzavanje tranzicije u budućnost sa niskim emisijama ugljenika - ali je upozorio da se to ne dešava dovoljno brzo.

"Za sada, članice G20 troše 50 odsto više u svojim paketima podsticaja i spasavanja na sektore povezane s proizvodnjom i potrošnjom fosilnih goriva, nego na energiju s niskim emisijama ugljenika", rekao je Guteres.

Više od 70 svjetskih lidera, govoriće na jednodnevnom virtuelnom skupu koji se održava na petu godišnjicu Pariskog klimatskog sporazuma, u posljednjem pokušaju da zemlje prije isteka roka predstave ambicioznije planove za smanjenje emisija štetnih gasova.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije