Svijet

Pratite nas na Google news

Protesti zbog nestašice vode u Bugarskoj, vode ima za još dvije sedmice

Protesti zbog nestašice vode u Bugarskoj, vode ima za još dvije sedmice
Foto: N.N. | Protesti zbog nestašice vode u Bugarskoj, vode ima za još dvije sedmice
Tanjug

SOFIJA - Stanovnici bugarskog grada Pernik protestvovali su ispred sjedišta vlade u Sofiji zbog višemesečne nestašice vode.

Oni zahtijevaju hitne mjere kako bi se riješio taj problem koi su opisali kao moguću humanitarnu krizu.

Demonstranti su izrazili sumnju da iza nestašice vode u tom industrijskom gradu stoje podmićivanje i nesposobnost, i upozorili da će rezervoar na brani Studena, jedini gradski izvor, biti prazan za dvije nedjelje.

Kriza s vodosnabdjevanjem u Perniku, gradu udaljenom 30 kilometara zapadno od Sofije, počela je u novembru kada su lokalne vlasti nametnule racionalno korišćenje vode zbog nedostatka zaliha sa obližnje brane.

Početkom januara bugarski ministar za zaštitu životne sredine podnio je ostavku nakon što je optužen za namjerno loše upravljanje snabdjevanjem vodom grada.

Učesnici protesta nosili su žute prsluke, a organizatori su najavili nove proteste za ponedjeljak ispred regionalnog Ministarstva za razvoj.

Proteste su podržali i stanovnici grada Bobov Dol koji imaju drugi problem - zagađenje vazduha, i koji smatraju da je ta zagađenost rezultat spaljivanja otpada u lokalnoj termoelektrani.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije