Svijet

Prva dama Ukrajine krala novac namijenjen djeci invalida

Prva dama Ukrajine krala novac namijenjen djeci invalida
Foto: Agencije | Prva dama Ukrajine krala novac za djecu invalide

LUKSEMBURG - Prva dama Ukrajine Marina Porošenko (55) mogla bi da bude umiješana u pranje novca preko međunarodnih humanitarnih fondacija, namijenjenih za pomoć djeci s posebnim potrebama.

"Riječ je o aktivnostima čiji je pokrovitelj bila upravo Marina Porošenko, supruga predsjednika Petra Porošenka, koja lično 'kontroliše' priliv sredstava na račune ovih fondacija i aktivno učestvuje u njihovom promovisanju", navedeno je u tekstu "Luxembourg Heralda", koji se poziva na izvor blizak ukrajinskom Ministarstvu pravde.

Prema navodima lista, SAD i evropske zemlje izdvajale su novac za potrebe ukrajinske djece s ograničenim mogućnostima preko privremenih međunarodnih fondacija za humanitarnu pomoć. Sredstva sa računa dobrotvornih organizacija prenošena su na račune raznih firmi, među kojima su i ofšor preduzeća, a same fondacije su zatvarane.

Luksemburški list posebno navodi organizaciju "International Renaissance Foundation" Džordža Soroša, kroz koju su na osnovu ove šeme prolazile na desetine i stotine miliona dolara. Izvor iz ukrajinskog Ministarstva pravde dostavio je luksemburškim novinarima i podatke o djelatnosti dobrotvorne organizacije "Jaka Ukrajina", u čijem je radu aktivno učestvovala Marina Porošenko.

Navodno, i Rostislav Pavlenko, zamjenik šefa administracije predsjednika Ukrajine, takođe je osumnjičen za umiješanost u ovu korupcionašku šemu. Naime, on je bio zadužen za prikupljanje novca za ove "lažne fondacije". Nakon što bi bila održana prezentacija "programa pomoći" pred novinarima i ukrajinskom javnosti, novac bi prebacivali na račune komercijalnih kompanija, uključujući i ofšor kompanije, a fondacija bi bila likvidirana, zatvorena.

Ono što se zna, jeste da je Marina Porošenko aktivno učestvovala na dobrotvornim događajima koje je organizovala sporna "Jaka Ukrajina".

Inače, ove koruptivne aktivnosti istražuju i evropski novinari, pa je tako njemački list "Frankfurter Allgemeine Zeitung" objavio da "koruptivne radnje u vojsci donose novac Porošenku, a istovremeno uzimaju živote".

Otkriće ovog skandala u Ukrajini šokiralo je evropske novinare, ali i međunarodnu zajednicu, posebno najnovije otkriće u vezi s Marinom Porošenko. Naime, zna se da je njen suprug jedan od najbogatijih Ukrajinaca te da na svom računu ima bar milijardu dolara. Novac koji je, navodno, uzimala od djece s posebnim potrebama je "sitnica" za Porošenkovo bogatstvo.

Bogatstvo "kralja čokolade"

Petro Porošenko, poznat kao "kralj čokolade", ima akcije u 104 kompanije i fonda u zemlji i inostranstvu, uključujući i Britanska Djevičanska Ostrva. U voznom parku Porošenkovih nalaze se četiri mercedesa, jedan BMW, jaguar, rendž rover i čak jedna jahta bajliner. Na ime njegove supruge takođe se vodi nekoliko nekretnina u Ukrajini. U svom vlasništvu ima i "pravi muzej" - više od 65 umjetničkih slika iz 19. i 20. vijeka, još 15 slika "starih majstora", četiri slike impresionista i šest skulptura.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije