Svijet

Psihijatrijska analiza: Brejvik opasan kao i prije 10 godina

Psihijatrijska analiza: Brejvik opasan kao i prije 10 godina
Foto: Tanjug/AP | Psihijatrijska analiza: Brejvik opasan kao i prije 10 godina

​OSLO - Anders Bering Brejvik, koji je zatražio uslovno puštanje na slobodu 10 godina nakon što je izvršio najsmrtonosniji napad u Norveškoj u mirnodopskom periodu, opasan je po društvo kao i prije jedne decenije, rezultat je psihijatrijske analize koja je predočena sudu.

"Rizik od budućih nasilnih djela nije se promijenio od 2012. i 2013, kada sam obavila prve evaluacije", izjavila je psihijatar Rendi Rosenkvist na sudskom saslušanju.

Ona je obavila više procjena Brejvika u prethodnoj deceniji, prenio je AFP.

Neonacista Brejvik osuđen je 2012. godine na 21 godinu zatvora, a taj period može biti produžavan dokle god bude smatran za prijetnju.

On je tvrdio na saslušanju da se distancirao od nasilja i da želi da bude pušten nakon što je odslužio minimalnih 10 godina kazne.

Brejvik i dalje pati od "asocijalnog, histrijonskog i narcističkog" poremećaj ličnosti, rekla je Rosenkvistova pred okružnim sudom u Telemarku.

Brejvik je 22. jula 2011. godine aktivirao bombu nedaleko od sjedišta Vlade u Oslu i ubio osmoro ljudi, a potom je otišao na ostrvo Utoja i ubio još 69 lica, uglavnom mlađe dobi, u ljetnom kampu omladine Laburističke stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije