Svijet

Pudždemon: Nove tehnologije će pomoći da vladam iz Belgije

Pudždemon: Nove tehnologije će pomoći da vladam iz Belgije
Foto: Tanjug/AP arhiva | Pudždemon: Nove tehnologije će pomoći da vladam iz Belgije

MADRID, BRISEL - Odbjegli bivši lider Katalonije Karles Pudždemon, koji želi da se vrati na funkciju, izjavio je da će mu nove tehnologije omogućiti da vlada iz Belgije, prenosi AP.

Agencija navodi da je Pudždemon to kazao katalonskom javnom radiju, obraćajući se iz Brisela gdje je pobjegao od sudske istrage koja je u Španiji pokrenuta protiv njega zbog pokušaja otcjepljenja Katalonije.

Navodi se da je taj pokušaj izazvao španske vlasti na raspuštanje katalonske vlade i raspisivanje vanrednih izbora u tom sjeveroistočnom regionu, da bi potom separatisti na tim izborima osvojili tanku parlamentarnu većinu.

AP navodi da, uz istragu koja se vodi protiv smijenjenih članova katalonske vlade, što zatočenih u zatvoru što odbjeglih u Brisel, novo upravno tijelo katalonskog parlamenta mora da do kraja januara odluči da li će Pudždemonu dozvoliti ponovni izbor putem posrednika koji bi ga zastupao.

Podsjeća se da je cetralna vlada Španije najavila da će sprečiti povratak Pudždemona na vlast i sudskim putem ukoliko to bude neophodno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije