Svijet

Pudždemon prvi put na sjednici EP kao poslanik tog tijela

Pudždemon prvi put na sjednici EP kao poslanik tog tijela
Foto: Tanjug/AP | Pudždemon prvi put na sjednici EP kao poslanik tog tijela

STRAZBUR - Bivši katalonski lider Karles Pudždemon danas će prvi put prisustvovati sjednici Evropskog parlamenta kao poslanik tog tijela, uprkos tome što se suočava s nalogom za hapšenje u Španiji.

Pudždemon je odlučan da iskoristi EP kako bi nastavio političku borbu za otcjepljenje Katalonije od Španije, prenosi AP ističući da mu mjesto u EP daje imunitet.

"Pudždemon predsjednik" uzvikivalo je nekoliko stotina pristalica koje su mašući katalonskim zastavama dočekale Pudždemona pri dolasku u EP u Strazburu.

Pudždemon je došao zajedno s evropskim poslanikom i bivšim katalonskim ministrom Tonijem Kominom.

Njih dvojica traže se u Španiji zbog uloge u nelegalnom pokušaju katalonske vlade i separatističkih poslanika da otcijepe tu pokrajinu od ostatka zemlje 2017. godine.

Oni su pobjegli u Belgiju nakon što pokušaj otcjepljenja nije uspio i u maju prošle godine izabrani su u Evropski parlament kao predstavnici katalonskih separatističkih stranaka iz Španije.

Prošlog mjeseca najviši sud Evropske unije ukinuo je odluku kojom se Pudždemon i Komin sprečavaju da zauzmu svoja mjesta u Evropskom parlamentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije