Svijet

Putin: Američki vojnici ilegalno u Siriji

Putin: Američki vojnici ilegalno u Siriji
Foto: Tanjug/AP | Putin: Američki vojnici ilegalno u Siriji

MOSKVA - Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je na konferenciji za medije nakon susreta sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoanom da je sastanak održan u konstruktivnoj atmosferi.

Putin je rekao da su dvojica lidera mnogo razgovarala o Siriji. On je naveo da su ruske i turske diplomate ozbiljno radile na ustavnom odboru Sirije i da je postavljena jaka osnova za početak političkog rješavanja situacije.

Ruski lider takođe je rekao da će uskoro biti organizovan samit Rusija-Turska-Iran, kao i da Astanski format ostaje najproduktivniji u rješavanju sirijskog problema.

"Spremamo se da u najbliže vrijeme organizujemo još jedan takav samit u Rusiji. Sa gospodinom predsjednikom sam se uglavnom dogovorio o mjestu i približnom datumu, a sada moramo da se koordiniramo sa našim iranskim partnerima", rekao je Putin na konferenciji za novinare poslije sastanka sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoanom.

On je istakao da ustavni odbor nije uspio da se za sada formira, ali da su položeni čvrsti temelji za početak procesa političkog rješavanja.

"Naravno, obratili smo pažnju na temu stvaranja Ustavnog odbora koji bi trebalo da se bavi osnovnim aspektima budućeg državnog ustrojstva Sirije. Ruske i turske diplomate su u bliskom kontaktu sa svojim iranskim kolegama ozbiljno radile na usvajanju sastava ovog odbora, ispunili sve dogovore postignute u Istanbulu sa francuskom i njemačkom stranom. Nažalost, nije bilo moguće formiranje ustavnog odbora pre kraja prošle godine", objasnio je Putin.

Ruski predsjednik konstatovao je i da Turska mnogo radi na uklanjanju terorističke prijetnje u sirijskom Idlibu.

On je napomenuo da je neophodno da se zajedno radi kako bi se konačno smanjila napetost u ovoj oblasti i u tom kontekstu razmijenjena su mišljenja o tome koje dodatne korake bi Rusija i Turska mogle da preduzmu za stabilizaciju situacije na području Idliba.

Rusija će takođe tražiti realizaciju sporazuma sa Turskom o Idlibu kako bi se uništili teroristi u ovom regionu, dodao je Putin.

"Nastojaćemo da svi naši dogovori budu ispunjeni. Imamo zajedničko uvjerenje da treba zajednički da nastavimo borbu protiv terorista, gde god se oni nalazili, uključujući i u Idlibskoj zoni", naglasio je ruski predsjednik.

Putin je naveo da Rusija podržava uspostavljanje dijaloga između sirijskih vlasti i Kurda i da će takav dijalog doprinijeti konsolidaciji sirijskog društva i nacionalnom pomirenju, kao i da će donijeti korist ne samo Siriji, već i susjednim državama.

Borba protiv terorista u Siriji će se nastaviti, a podržavanje režima prestanka borbenih dejstava ne bi trebalo da ide na štetu napora u borbi protiv terorista. 

Govoreći o povlačenju američkih trupa iz Sirije, Putin je rekao da će povlačenje američke vojske biti pozitivan korak.

"Radilo se o tome kako će na dalji razvoj situacije u Siriji uticati namjera rukovodstva Sjedinjenih Američkih Država da povuče američke trupe iz sjeveroistočnih regija zemlje. Ako se takvi koraci zaista realizuju, to će biti pozitivan korak koji će pomoći da se stabilizuje situacija u tom nemirnom dijelu sirijske države koji se sada nalazi pod kontrolom kurdskih formacija", naglasio je Putin.

Vojska Sjedinjenih Američkih Država se ilegalno nalazi u Siriji, budući da nema ni poziva iz Damaska ni odluke Savjeta bezbjednosti UN, ali da je sa američkim partnerima u borbi protiv terorizma u Siriji uspostavljen rad.

"Američki vojnici se ilegalno nalaze na teritoriji Sirije. Ne postoje nikakve međunarodne pravne osnove za njihovo nalaženje tamo: ne postoji ni poziv legitimne vlade, ni odluka Savjeta bezbednosti Ujedinjenih nacija", objasnio je Putin na konferenciji za novinare odgovarajući na pitanje o stavu Rusije o prisustvu SAD u Siriji.

"Istovremeno smo, kao što znate, uspostavili prilično konstruktivan rad sa američkim partnerima u borbi protiv terorizma, uključujući i u Siriji. Nadamo se da će se ovaj posao nastaviti", naglasio je ruski lider.

Sa svoje strane, turski predsjednik je naveo da ministri odbrane Rusije i Turske nastavljaju da vode razgovore o stvaranju tampon-zone na tursko-sirijskoj granici.

"Odgovarajući sastanci i stvaranju zone bezbjednosti se nastavljaju. Svi oni regioni koji predstavljaju za nas pretnju veoma su važni i moramo preduzeti odgovarajuće mjere. Mi nemamo nikakvih problema sa Rusijom u tom pogledu", rekao je Erdoan.

O "Turskom toku"

Ruska strana računa da će se radovi na postavljanju kopnenog dijela gasovoda "Turski tok" izvoditi jednako udarno kao i na moru, kako bi se gasovod pustio u promet do kraja ove godine, izjavio je ruski lider.

On je podsjetio da je u novembru 2018. godine završena izgradnja morskog dela gasovoda. Polaganje magistrale na Crnom moru završeno je za godinu i po dana.

On je naglasio da će puštanje u rad novog gasnog puta biti od velikog značaja ne samo za energetsku bezbjednost Turske, već i za južnu i jugoistočnu Evropu.

Današnji pregovori predsjednika Rusije i Turske u Moskvi trajali su tri sata.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije