Svijet

Putin: Moskva čini mnogo za stabilnost Balkana

Putin: Moskva čini mnogo za stabilnost Balkana
Foto: Tanjug/AP | Putin: Moskva čini mnogo za stabilnost Balkana

EOGRAD - Rusija čini mnogo kako bi situacija na Balkanu bila stabilna i zalaže se za uzajamno prihvatljivo rješenje Beograda i Prištine, izjavio je danas ruski predsjednik Rusije Vladimir Putin na ceremoniji uručivanja akreditiva novim ambasadorima, među kojima je bio ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski.

"Zalažemo se za to da Beograd i Priština postignu održivo i uzajamno prihvatljivo rješenje kosovskog problema na osnovu Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN", rekao je Putin na ceremoniji u Kremlju na kojoj su bila 23 nova ambasadora.

On je istakao da Rusiju i Srbiju vezuje strateško partnerstvo zasnovano na tradicijama prijateljstva, kulturne, duhovne i istorijske bliskosti dva bratska naroda, prenosi Sputnik.

"U decembru prošle godine u Sočiju su održani značajni pregovore s predsjednikom Aleksandrom Vučićem. Zaključen je veliki broj značajnih sporazuma u vezi s razvojem rusko-srpske saradnje u nizu pitanja kao što su ekonomija, trgovina, energetika, kultura i koordinacija u vezi s regionalnim pitanjima", rekao je Putin.

Napomenuvši da je čovječanstvo danas ponovo u opasnosti i da raste prijetnja terorizmom, Putin je istakao da se šire regionalni sukobi i ruši sistem kontrole naoružanja, a da je globalna ekonomija u nestabilnom stanju.

"Mi smo iskreno zainteresovani za uspješan rad ambasada koje vodite u ovim ključnim oblastima. Pritom, uvijek možete da računate na pomoć ruskih organa, poslovnih i javnih krugova", poručio je Putin.

Na ceremoniji uručenja akreditiva, Putin je ambasadorima rekao da se nada da će u njihovom vidokrugu biti pitanja proširenja političkog dijaloga, trgovinsko-ekonomskih veza, kulturne razmjene i međuljudskih kontakata.

Akreditive su predali i ambasador SAD Džon Saliven, Kine - Džan Hanghvej, Švedske - Malena Mard, ambasador Njemačke Geza Andreas fon Gajr, Irske - Brajan Makeldaf, Kanade - Elison Meri le Kler, Francuske - Pjer Levi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije