Svijet

Putin Netanijahuu poklonio pismo Oskara Šindlera

Putin Netanijahuu poklonio pismo Oskara Šindlera
Foto: Tanjug | Putin Netanijahuu poklonio pismo Oskara Šindlera

MOSKVA - Predsjednik Rusije Vladimir Putin poklonio je izraelskom premijeru Benjaminu Netanijahuu autentično pismo koje je napisao Oskar Šindler, član nacističke partije koji je tokom Holokausta u Drugom svjetskom ratu spasio živote više od hiljadu Jevreja.

Sekretar izraelskog premijera za medije Ana Džonatan-Lojs izjavila je da je Putin nakon sastanka izraelskom premijeru poklonio pismo koje je Šindler napisao svojoj supruzi.

-Predsjednik vlade je veoma dirnut ovim poklonom, pripremljenim u periodu kada se obilježava Međunarodni dan sjećanja na Holokaust, rekla je Džonatan-Lojs.

Ona je dodala da Netanijahu planira ovaj poklon da proslijedi Institutu "Jad Vašem", najvećoj izraelskoj memorijalnoj ustanovi za žrtve Holokausta, koja se nalazi u blizini Jerusalima.

Netanijahu je juče posjetio Moskvu, gdje se sastao sa ruskim predsjednikom sa kojim je razgovarao o nizu bilateralnih i međunarodnih pitanja, uključujući Siriju, Iran i Liban.

Netanijahu je izjavio da Izrael nikada neće zaboraviti doprinos Sovjetskog Saveza tokom borbe protiv nacista, dok je Putin pohvalio napore Izraelaca da se održi sjećanje na sovjetske vojnike koji su spasili evropske Jevreje od potpunog istrebljenja.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije