Svijet

Putin: Ruskom predsjedniku ne treba mentor

Putin: Ruskom predsjedniku ne treba mentor
Foto: Tanjug/Arhiva | Putin: Ruskom predsjedniku ne treba mentor

​Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da Rusija mora da ostane jaka predsjednička republika, a da bi uvođenje mentorstva u upravljanje državom bilo pogubno za Rusiju, jer bi to značilo uvođenje dvovlašća.

"Mislim da se to ne može primijeniti u zemlji kao što je Rusija“, rekao je Putin tokom susreta u Obrazovnom centru „Sirijus“, odgovarajući na pitanje jednog od učesnika skupa koji je, govoreći o budućnosti Rusije poslije 2024. godine i isteka Putinovog mandata, naveo primjer singapurskog predsjednika Lu Guangjaoa. On je napustio predsjedničku funkciju, ali je ostao mentor predsjedniku, i u velikoj mjeri je određivao unutrašnju i spoljnu politiku zemlje.

Putin je objasnio kakve bi posljedice mogle da budu, ukoliko bi se uveo dodatni nivo vlasti iznad predsjedničke.

„Ako se kod nas pojavi neka institucija iznad predsjedničke, to neće značiti ništa drugo nego dvovlašće. To je apsolutno pogubna situacija za zemlju kao što je Rusija“, rekao je Putin.

Ruski predsjednik je ranije danas, tokom sastanka sa predstavnicima javnih ustanova u Lipeckoj oblasti, objasnio zbog čega je predsjednička republika najadekvatnija forma upravljanja Rusijom. Prema Putinovom mišljenju — za tako ogromnu, višekonfencionalnu i višenacionalnu zemlju potrebna je čvrsta predsjednička vlast.

(Sputnik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije