Svijet

Pratite nas na Google news

Putin: SSSR i Crvena armija presudni za poraz nacizma

Putin: SSSR i Crvena armija presudni za poraz nacizma
Foto: Tanjug/AP | Putin: SSSR i Crvena armija presudni za poraz nacizma
Tanjug

MOSKVA - Sovjetski Savez i Crvena armija bili su presudni za poraz nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu, bez obzira na to ko u naše vrijeme pokušava da dokaže suprotno, poručio je predsjednik Rusije Vladimir Putin.

"Sovjetski Savez i Crvena armija, ko god danas pokušavao da dokaže suprotno, dali su glavni i odlučujući doprinos porazu nacizma", naveo je Putin autorskom članku o istoriji Drugog svjetskog rata, objavljenom u američkom časopisu "Nešenal interest".

Putin je naglasio da se "mi borimo za istinsku, bez uljepšavanja i nezataškanu istinu o ovom ratu", naveo je Putin u tekstu pod nazivom "Istinite pouke o 75. godišnjice Drugog svjetskog rata".

On je naglasio da ne postoje nikakvi arhivski dokumenti koji ukazuju na to da je Sovjetski Savez razmatrao mogućnost preventivnog napada na Njemačku, prenosi Sputnjik.

"Mnogo novih nedavno otkrivenih ili deklasifikovanih materijala korišćeno je i u pripremi ovog članka. U vezi s tim, mogu potpuno odgovorno da izjavim: ne postoje arhivski dokumenti koji bi potvrdili sumnje da je SSSR namjeravao da započne preventivni rat protiv Njemačke", naveo je ruski lider.

Putin je naveo da se komanda sovjetskih oružanih snaga zaista vodila doktrinom koja je u slučaju agresije podrazumijevala brzo odbijanje neprijateljskih dejstava, prelazak na ofanzivu "i vođenje rata na neprijateljskoj teritoriji".

"Međutim, takvi strateški planovi nisu podrazumijevali nikakvu namjeru da prvo napadnu Njemačku", zaključio je Putin.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije