Svijet

Putin: Širenje NATO na istok nije prihvatljivo za Rusiju

Putin: Širenje NATO na istok nije prihvatljivo za Rusiju
Foto: Tanjug/AP arhiva | Putin: Širenje NATO na istok nije prihvatljivo za Rusiju

MOSKVA - Predsjednik Rusije Vladimir Putin ocijenio je da je širenje NATO na istok, što uključuje i Ukrajinu u Alijansi, vrlo osetljivo pitanje za rusku bezbjednost.

"Razgovarao sam u utorak sa Bajdenom o regionalnim problemima, pričali smo i o konfliktu na jugoistoku Ukrajine i još jednoj situaciji, povezanoj sa ovom, koja je vrlo osetljiva za nas, a to je ekspanzija NATO na istok, uključujući i Ukrajinu", rekao je Putin, preneo je TAS S.

Ovo je, za Putina, jedno od ključnih pitanja za rusku bezbjednost, gledano i na duže staze.

"Razgovarali smo na tu temu neumorno. Javno, upozoravamo naše partnere da to nije prihvatljivo za nas. Naravno, svaka zemlja ima pravo da izabere koji joj je najbolji način da osigura svoju bezbjednost, ali to mora biti učinjeno na način koji ne krši interese druge zemlje", dodao je predsjednik Rusije.

Rusija će predati SAD prijedloge o bezbjednosnim pitanjima

Moskva će za nekoliko dana izraditi svoje prijedloge o bezbjednosnim pitanjima, a zatim ih predati SAD, rekao je danas ruski predsjednik Vladimir Putin.

Putin je saopštio da se u video razgovoru juče sa američkim predsjednikom Džozefom Bajdenom dotakao bezbjednosnih pitanja.

''To je tema za drugi razgovor. Dogovorili smo se da nastavimo ovu diskusiju i da ćemo to uraditi na sadržajan način, razmijenićemo svoja razmišljanja o tome u budućnosti“, rekao je Putin na konferenciji za novinare, prenosi TAS S.

On je precizirao da će Rusija pripremiti svoje predloge u roku od nekoliko dana, a da će ih za nedjelju dana predati američkoj strani na razmatranje.

"Dogovorili smo se da će se formirati odgovarajuće tijelo koje će se ovim baviti profesionalno“, rekao je ruski predsjednik.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije