Svijet

Putin i Erdoan o S-400 i povlačenju SAD iz Sirije

Putin i Erdoan o S-400 i povlačenju SAD iz Sirije
Foto: Tanjug | Putin i Erdogan o S-400 i povlačenju SAD iz Sirije

SOČI - Predsjednici Turske i Rusije, Redžep Tajip Erdoan i Vladimir Putin, razgovarali su danas u Sočiju o povlačenju SAD iz Sirije, ruskoj bazi Hmejmim u Siriji i o pritisku Vašintona na Ankaru zbog kupovine ruskog protivraketnog sistema S-400.

"Što se tiče S-400, svi znaju da je rukovodstvo SAD vršilo pritisak u vezi sa ovim pitanjem", rekao je Erdoan, prenijela je agencija Tas s.

Prema njegovim riječima, postoji neizvjesnost kada je riječ o povlačenju američkih snaga iz Sirije, koje je Vašington najavio ali se u stvarnosti ništa nije dogodilo.

"SAD su objavile planove o povlačenju snaga iz Sirije", rekao je Erdoan, te ukazao na neizvjesnost koja ostaje po pitanju kako će se taj proces sprovesti.

"Vjerujem da moramo da radimo zajedno u toj sferi", rekao je Erdoan.

Turski predsjednik je naglasio da Ankara radi sve što je moguće da spriječi ekstremiste da napadaju ruski vojnu bazu Hmejmim u Siriji.

Turske bespilotne letjelice "nisu otkrile nikakvu tešku opremu u tom području", rekao je Erdoan.

Najvažnije je da se eliminišu terorističke jedinice u Siriji, rekao je Erdoan, te istakao da neće biti mira ukoliko se ne eliminišu iz područja istočno od rijeke Eufrat i Manbidža i dok sirijska legitimna vlast ne preuzme kontrolu u toj oblasti.

Turska i Rusija treba da koordinišu svoje napore u stvaranju zone bezbjednosti, zaključio je Erdoan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije