Svijet

Putin i Makron završili razgovor poslije pet sati

Putin i Makron završili razgovor poslije pet sati
Foto: Tanjug/AP | Putin i Makron završili razgovor poslije pet sati

MOSKVA - Ruski i Francuski predsjednik, Vladimir Putin i Emanuel Makron, završili su večeras razgovor u Moskvi koji je trajao nešto više od pet sati.

Putin je na konferenciji za novinare sa francuskim kolegom rekao da je u razgovoru, pored ostalog, bilo riječi o bezbjednosnim garancijama koje je Rusija tražila od SAD i NATO.

Primjetio je da je u strategiji NATO-a "Rusija označena kao neprijatelj", prenosi RIA Novosti.

On je optužio Kijev da ignoriše sve prilike za mirno rješenje u Donbasu.

Makron: Dani pred nama su ključni

Novinarima se obratio i Emanuel Makron, ističući da su dani pred nama ključni, kao i da se greške iz prošlosti ne smiju ponoviti. Svjesni smo ozbiljnosti situacije i potrebe da se očuva mir, rekao je francuski predsjednik.

Navodi da Putin ima čvrsta uvjerenja koja se ne poklapaju uvijek sa uvjerenjima drugih evropskih lidera.

Ističe i da je politika otvorenih vrata za NATO ključna, kao i da su principi poput teritorijalnog integriteta kršeni prethodnih godina.

"Stvaranje nove bezbjednosne arhitekture u Evropi ne treba da se uspostavi tako što će se ukinuti pravo država da se pridruže NATO alijansi", rekao je francuski predsjednik.

Putin: Makronove ideje realistične

Predsjednik Rusije je ocijenio razgovor s Emanuelom Makronom kao "veoma koristan".

Istakao je da su razgovarali o sigurnosnim garancijama, kao i da je više Makronovih ideja realistično, kada je riječ o bezbjednosti u Evropi.

"Nekoliko njegovih ideja, prijedloga o kojima je vjerovatno još prerano da govorimo, mogli bi da budu osnova naših budućih, zajedničkih koraka", rekao je Putin.

Naveo je da će razgovarati telefonom kada Makron završi posjetu Kijevu, prenosi RTS.

Na početku razgovora na "ti"

Ruski predsjednik Vladimir Putin obratio se danas na početku razgovora u Moskvi francuskom kolegi Emanuelu Makronu na "ti", dok se Makron ruskog lidera zvao Vladimir.

"Dragi gospodine predsjedniče, dragi Emanuel, mnogo mi je drago što te vidim", rekao je Putin Makronu na početku protokolarnog dijela razgovora.

Dodao je da su prošle dvije godine od njihovog posljednjeg susreta i da se za to vrijeme skupilo mnogo pitanja o kojima treba da se razgovara uživo.

Putin je napomenuo da kontakti sa francuskom stranom tokom protekle dvije godine nisu bili prekinuti, prenosi RIA Novosti.

Makron se ruskom kolegi obratio sa Vladimir i nekoliko puta mu rekao "ti".

Mnogo ti hvala što si me primio i što si izdvojio vrijeme", rekao je Makron Putinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije