Svijet

Putin nudi rješenje EU, Merkel poručila: "Izvrši pritisak"

Putin nudi rješenje EU, Merkel poručila: "Izvrši pritisak"
Foto: Tanjug/AP | Putin nudi rješenje EU, Merkel poručila: "Izvrši pritisak"

Ruski predsjednik Vladimir Putin je telefonski razgovarao s odlazećom njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

On je pozvao članice EU da uspostave direktne kontakte sa Bjelorusijom radi rješavanja migrantske krize na bjelorusko-poljskoj granici, izvijestila je danas pres-služba Kremlja.

"Ruski predsjednik je predložio da se otvori diskusija o novonastalim problemima (u situaciji oko izbjeglica na granicama Bjelorusije i EU) putem direktnih kontakata između predstavnika zemalja članica EU i Minska", navodi se u saopštenju Kremlja, a prenosi ruska agencija TASS.

"Dvije strane su detaljno razgovarale o migrantskoj situaciji na granici Bjelorusije sa zemljama Evropske unije i izrazile su zabrinutost zbog humanitarnih posljedica migracione krize", navodi se u saopštenju Kremlja.

Kancelarka Merkel je ruskom predsjedniku poručila da je bjeloruska "instrumentalizacija migranata" nehumana i neprihvatljiva, i zamolila ga da izvrši pritisak na bjelorusku vladu po tom pitanju, izjavio je njen portparol, a prenosi agencija Rojters.

Šarl Mišel: "EU mora da zaustavi hibridne napade"

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel izjavio je danas u Varšavi da Evropska unija mora da zaustavi hibridne napade na granicama ne samo protiv Poljske i osudio je bjeloruske vlasti koje šalju djecu i cijele izbjegličke porodice na granice da silom pokušavaju da uđu u Poljsku ili baltičke republike.

"Moramo da djelujemo efikasno, jedinstveno, a takođe oslanjajući se na naše osnovne vrijednosti. U snimcima koji do nas dopiru vidi se sa kakvim monstruoznim cinizmom autoritarni režim gazi osnovno ljudsko dostojanstvo, gurajući porodice, žene, djecu u ponižavajuće i neprihvatljive situacije", kazao je predsjednik ES Mišel na konferenciji za novinare sa poljskim premijerom Mateušom Moravjeckim.

Šarl Mišel rekao je da su ga te slike potresle i da je cijela Evropska unija osudila takvo postupanje vlasti Belorusije.

"NATO će podržati Poljsku"

NATO zvaničnik je saopštio da će Alijansa podržati Poljsku, u migrantskoj krizi na njenim granicama.

"Stav saveznika je da je Bjelorusija odgovorna za krizu i da Lukašenkov režim koristi migrante kao vid hibridnog rata. Takvo postupanje smatramo nehumanim i neprihvatljivim." Ova izjava dolazi posle za javnost zatvorenih konsultacija u Briselu.  

 

(B92.net)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije