Svijet

Putin od Bajdena tražio garancije da se NATO neće širiti

Putin od Bajdena tražio garancije da se NATO neće širiti
Foto: kremlin.ru | Putin od Bajdena tražio garancije da se NATO neće širiti

MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin zatražio je od predsjednika SAD Džozefa Bajdena pravno obavezujuće bezbjednosne garancije da se NATO neće širiti, saopštio je Kremlj poslije razgovora dvojice lidera putem video-veze.

Putin je tokom dvočasovnog razgovora rekao da NATO jača vojni potencijal nedaleko od granice Rusije i "vrši opasne pokušaje da pokori ukrajinsku teritoriju", navodi se u saopštenju.

"Zbog toga je Rusija ozbiljno zainteresovana da dobije pouzdane, pravno čvrste garancije koje će odbaciti mogućnost širenja NATO-a na Istok i razmještanje ofanzivnih napadačkih sistema u državama pored Rusije", objavio je Kremlj.

Putin je predložio da Rusija i SAD uklone sve restrikcije sa diplomatskih misija dvije zemlje, dodaje se u saopštenju.

Kremlj je ranije demantovao da Rusija planira invaziju na Ukrajinu i objavio da Moskva ima pravo da razmješta trupe na ruskoj teritoriji prema svom nahođenju.

Putin i Bajden dogovorili nastavak dijaloga

Ruski predsjednik Vladimir Putin i predsjednik SAD DŽozef Bajden dogovorili su se da predstavnici dvije zemlje nastave dijalog i kontakte, saopšteno je iz Kremlja.

"Predsjednici su izrazili mišljenje da će, imajući u vidu odgovornost za održavanje međunarodne bezbjednosti i stabilnosti, Rusija i SAD nastaviti dijalog i neophodne kontakte", navedeno je u saopštenju Kremlja nakon današnjeg razgovora dvojice lidera.

U saopštenju se dodaje da je "sveukupno, razgovor bio iskren i poslovne prirode", prenio je TASS.

Razgovor dva lidera održan je putem video-veze i trajao je oko dva časa. Glavna tema je bila situacija u Ukrajini, a predsjednici su razgovarali o bilateralnim odnosima, kibernetičkoj bezbjednosti i iranskom nuklearnom programu.

Putin i Bajden izrazili su nadu da će se u razgovorima u Beču o iranskom nuklearnom programu doći do rješenja prihvatljivog za sve učesnike, objavio je Kremlj. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije