Svijet

Putin potpisao ukaz u vezi sa Amerikom

Putin potpisao ukaz u vezi sa Amerikom
Foto: Tanjug/AP | Putin potpisao ukaz u vezi sa Amerikom

MOSKVA - Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz u kojem su navedeni postupci za traženje odštete od SAD za štetu nanesenu Rusiji i ruskog Centralnoj banci.

Ukaz pod nazivom "O posebnoj proceduri za kompenzaciju za štetu nanesenu Rusiji i ruskoj Centralnoj banci u vezi sa neprijateljskim postupcima SAD" uvršten je u zvaničnu pravnu bazu podataka, prenosi Srna.

Novim ukazom omogućava se državi i centralnoj banci da pred sudom zahtijevaju oštetu ukoliko postupci SAD dovedu do protivzakonitog gubitka imovine.

Imovina SAD ili pojedinaca povezanih sa Vašigntonom u Rusiji, uključujući američke državljane, poreske obveznike i njihove saradnike, mogla bi da se iskoristi za kompenzaciju.

Komisija za nadgledanje stranih ulaganja u Rusiji imaće zadatak da procijeni štetu i odredi sredstva koja bi mogla da se iskoriste za nadoknadu te štete, u skladu sa principom proporcionalnosti. To uključuje pokretnu i nepokretnu imovinu SAD i povezanih pojedinaca, obveznice i akcije u ruskim pravnim licima, kao i imovinska prava.

Vlada Rusije ima rok od četiri mjeseca da unese dopune zakona kojim bi se omogućilo sprovođenje predsjedničkog ukaza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije