Svijet

Pratite nas na Google news

Putin potpisao zakon: Blogeri, novinari i korisnici društvenih medija kao strani agenti

Putin potpisao zakon: Blogeri, novinari i korisnici društvenih medija kao strani agenti
Foto: Pixabay | Putin potpisao zakon: Blogeri, novinari i korisnici društvenih medija kao strani agenti
Srna

MOSKVA - Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon koji će omogućiti ruskoj Vladi da blogere, novinare i korisnike društvenih medija označi kao strane agente.

Novim zakonom proširuje se već postojeći zakon o medijima koji se finansiraju novcem iz inostranstva. Taj zakon usvojen je 2017. godine, kao odgovor na odluku Ministarstva pravde SAD da rusku televiziju "Russia today" označi kao stranog agenta, podsjetio je AP.

Prema novom zakonu, postojeći zakon o stranim agentima odnosiće se i na pojedince, kao i na pravna lica koja se potencijalno mogu smatrati stranim agentima.

Pojedinci mogu biti obilježeni kao strani agenti ukoliko informacije prenose neograničenom broju ljudi, prije svega putem interneta i ako ih finansira neko iz inostranstva.

Finansiranje podrazumijeva novac ili imovinu dobijenu od drugih zemalja, vladinih tijela drugih država, međunarodnih i stranih organizacija, stranih državljana ili ruskih pravnih lica koja se finansiraju iz tih izvora.

Savjet Ruske Federacije usvojio je prijedlog ovog zakona u ponedjeljak, 25. novembra, nakon što su njegovo usvajanje podržali poslanici Državne dume četiri dana ranije, 21. novembra.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije