Svijet

Putin predlaže dodatne razloge za smjenu senatora i poslanika

Putin predlaže dodatne razloge za smjenu senatora i poslanika
Foto: Tanjug/AP | Putin predlaže dodatne razloge za smjenu senatora i poslanika

MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin podnio je Donjem domu parlamenta prijedlog zakona kojim nastoji da proširi listu razloga potrebnih za smjenjivanje senatora i poslanika.

Prijedlog zakona takođe predviđa da bivši predsjednik Rusije može da se kandidaje za doživotnog senatora tri mjeseca po silasku sa funkcije, prenosi TAS S.

Prema važećim propisima, sentor ili poslanik moraju da podnesu ostavku na funkciju ukoliko imaju inostrane račune i ušteđevinu ili ukoliko dobiju strano državljanstvo.

Novi prijedlog zakona predviđa da će senator ili poslanik biti smijenjeni sa dužnosti ukoliko se u toku njihovog mandata pokaže da posjeduju strano državljanstvo ili da u Rusiji nisu živjeli tokom propisanog vremenskog perioda.

Osim toga, prijedlog zakona predviđa da će bivši predsjednik Rusije moći da se kandiduje za doživotnog senatora tri mjeseca po silasku sa vlasti.

Predsjednik čiji je mandat istekao prije usvajanja novog zakona može da se kandiduje za doživotnog senatora u roku od tri mjeseca po njegovom stupanju na snagu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije