Svijet

Putin primio Džonsonov poziv na samit o vakcini

Putin primio Džonsonov poziv na samit o vakcini
Foto: N.N. | Putin primio Džonsonov poziv na samit o vakcini

MOSKVA - Predsjednik Rusije Vladimir Putin primio je poziv britanskog premijera Borisa Džonsona da prisustvuje virtuelnom samitu o vakcini protiv virusa korona, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je novinarima u Moskvi rekao da će kasnije biti saopštena odluka o učešću Putina na tom samitu.

"Primljen je /poziv/ diplomatskim kanalima. Obavijestićemo vas čim odluka bude zvanična", istakao je Peskov.

Britanska Vlada održaće 4. juna Globalni samit o vakcini 2020. DŽonson je ranije zvanično pozvao Putina da učestvuje na Samitu, podsjetio je TASS.

Glavni cilj Samita je da se mobilizuju resursi koji će biti potrebni Globalnoj alijansi za vakcine i imunizaciju kako bi se obezbijedila univerzalna dostupnost vakcine protiv virusa korona, saopšteno je iz Ambasade Velike Britanije u Moskvi.

Kineske vlasti su krajem decembra 2019. godine obavijestile Svjetsku zdravstvenu organizaciju /SZO/ o pojavi do tada nepoznatog oblika upale pluća u gradu Vuhanu.

SZO je epidemiju nazvala kovid-19, a 11. marta je proglasila globalnu pandemiju, nakon što se virus proširio na sve dijelove svijeta, uključujući i Rusiju.

Prema najnovijim podacima, virusom korona do sada je zaraženo više od 5.701.000 ljudi u svijetu, preminulo je više od 352.000, a izliječilo se više od 2.445.000.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije