Svijet

Putin tajno kršten u vrijeme Staljina

Putin tajno kršten u vrijeme Staljina
Putin tajno kršten u vrijeme Staljina

SANKT PETERBURG - Premijer Rusije Vladimir Putin otkrio je novinarima, po završetku liturgije u crkvi Preobraženja u Sankt Peterburgu, da je u tom pravoslavnom hramu tajno kršten kao beba.

"Ovo je posebna crkva za mene. Ovdje sam kršten", rekao je sinoć Putin, koji je rođen 1952. godine u vrijeme vlasti Josifa Staljina, prenosi Itar Tass.

Ruski premijer je objasnio da je krštenje obavljeno tajno nekoliko sedmica nakon rođenja 7. oktobra 1952. godine i da su ga u crkvu donijeli majka i komšinica, bez znanja njegovog oca koji je bio član Komunističke partije (KP).

"Moj otac bio je član KP Sovjetskog Saveza. Bio je dosljedan i strog čovek. Učinile su to krijući od njega. Ili su makar mislile da su to sakrile od njega", naveo je Putin i dodao da je opijelo za njegove pokojne roditelje održano u istoj crkvi.

On je dodao da su nakon Drugog svjetskog rata njegovi roditelji živjeli preko puta Crkve Preobraženja, i da se pamti da se u djetinjstvu često igrao ispred ove monumentalne građevine.

"Ograda oko crkve načinjena je od topovskih cijevi koje je ruska vojska zaplijenika kao trofeje u jednoj od vojnih kampanja u prvoj polovini 19. vijeka /rusko-turski rad 1828-1829/". Hvala Bogu sa ovim zemljama smo sada u dobrim odnosima, ali ova crkva je živi čuvar naše borbene tradicije i ruske vojne slave", istakao je Putin.

U Božićnoj poruci građanima, Putin je pozvao crkvu da nastavi "razvoj konstruktivne saradnje sa državnim i javnim institucijama" u svim oblastima, uključujući "suzbijanje ekstremizma".

Crkva Preobraženja u Sankt Peterburgu izgrađena je po naredbi ruske carice Jelisavete, a građena je od 1743-1754. Izgrađena je na mjestu kasarne grenadira Preobraženskog puka u čast stupanja carice na prijesto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije