Svijet

Putin traži odlaganje referenduma

Putin traži odlaganje referenduma
Putin traži odlaganje referenduma

MOSKVA - Udarna svjetska vijest je da je predsjednik Rusije Vladimir Putin od proruskih demonstranata u Ukrajini zatražio da odlože održavanje referenduma 11. maja.

U više mjesta na istoku Ukrajine za 11. maj je zakazan referendum o tome da li su za veću autonomiju u Ukrajini pa čak i za nezavisnost.

Tako je guverner regiona Luganska za 11. maj zakazao referendum na kojem će građanima biti postavljeno jedno pitanje - da li podržavate državnu autonomiju za Narodnu Republiku Lugansk. Referendum je zakazan i u Donjecku.

Reporterka B92 iz Moskve Aleksandra Godfora navodi da Moskva traži odlaganje referenduma za neki kasniji datum kada se stvore uslovi za njegovo spovođenje. Putin je to izjavio nakon razgovora sa predsedavajućim OEBS-a Didijeom Burkghaltero.

Putin je naveo da se situacija u Ukrajini razvija po najgorem mogućem scenariju te da su za to "krivi oni koji su u Kijevu organizovali državni prevrat".

Rusija poziva vlasti u Kijevu da hitno prekinu operaciju "odmazde" na jugo-istoku zemlje, naveo je Putin, jer to "samo pogoršava situaciju".

Ruski predsjednik je rekao da je Rusija zainteresovana da se kriza u Ukrajini razriješi što je brže moguće uz poštovanje interesa svih građana te zemlje ma gdje oni živjeli.

Putin je istakao da je direktni dijalog između zvaničnog Kijeva i proruskih aktivista sa jugoistoka Ukrajine ključan za okončanje krize i dodao da će Rusija učiniti sve što je u njenoj moći da se ta kriza razriješi.

Ruski predsjednik je sa predsjedavajućim OEBS-a i predsjednikom Švajcarske Didijeom Burkhalterom razgovorao o mogućim načinima da se pronađe miran način izlaska iz kirze u Ukrajini.

Kako je rekao, predstojeći predsjednički izbori u Ukrajini planirani za 25. maj "korak su u pravom smjeru", istakao je Putin, dodavši ipak da prije izlaska Ukrajinaca na glasanje treba sprovesti ustavne reforme. Putin je tokom sastanka sa Burkhalterom izjavio da je pozicija Rusije o situaciji u Ukrajini poznata, kao i da je Burkhalterova posjeta pravovremena, prenijele su ruske agencije.

Agencije navode da je predsedavajući OEBS-a donio u Moskvu prijedloge za deeskalaciju krize u Ukrajini. "Vi i ja smo već razmatrali pitanja vezana za teške i vrlo tragične dogadjaje u Ukrajini, vi imate svoje prijedloge, ideje o mogućem izlazu iz nastale situacije", rekao je Putin Burkhalteru u Kremlju, predlažući da se analizira situacija i potraže putevi izlaska iz te krize, prenio je Itar-Tass. Burkhalter je, kako prenosi agencija RIA Novosti, predložio da se detaljno razmotri "mapa puta" o izlasku iz krize. Ističući da je ovaj susret sa Putinom treći u ovoj godini, švajcarski predsjednik je rekao da je "veoma važno imati mogućnost za dijalog".

Na istoku Ukrajine i danas se vode borbe između snaga ukrajinske vojske i proruskih aktivista sa promjenljivim uspjehom na obe strane.

Proruski aktivisti su u prethodnih mjesec dana zauzeli zgrade lokalnih samouprava i policijske stanice u više od deset gradova na istoku Ukrajine, a ukrajinska vojska pokušava da povrati kontrolu u tim mjestima.

Proruski aktivisti razmotriće poziv Putina

Proruski aktivisti na istoku Ukrajine u regionu Donjeck rekli su danas da će da razmotre poziv ruskog predsjednika Vladimira Putina da odgode regionalni referendum o nezavisnosti.

"Sutra ćemo na sjednici narodne skupštine da razmotrimo poziv predsjednika", rekao je Denis Pušilin, vođa Narodne Republike Donjeck Rojtersu.

On je dodao da oni izuzetno poštuju predsjednika Putina. "Ako on smatra da je to neophodno, sigurno je da ćemo da razgovaramo o toj temi", rekao je Pušilin.

Putin je danas rekao da je Rusija povukla svoje snage sa granice sa Ukrajinom, javila je agencija Interfaks.

"Stalno nam govore kako su naše snage na ukrajinskoj granici predmet zabrinutosti. One danas više nisu tamo. Vojska je raspoređena na druge lokacije gdje obavlja redovne zadatke i obuku", rekao je on.

Razmijenili zarobljenike

Ukrajinske snage bezbjednosti i ruske snsge danas su na jednoj od kontrolnih tačaka na ulazu u Slovjansk razmjenili taoce.

Ukrajinska vojska je u zamjenu za oficire specijalne jedinice Sergeja Potomeskog, Jevgenija Varinkog, Rostislava Kijašku pustila Pavela Gubaryeva kojeg su ruske snage proglasili načelnikom opštine Donjeck i pomoćnika šefa ruskih separatista u Slovjansku Igora Perepečaevku.

Ukrajinske vlasti su Pavela Gubarjeva uhapsili zbog opasne retorike, a Igor Perepečaevko je uhapšen na aerodromu kada se vraćao iz Moskve. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije