Svijet

Putnike sa aerodroma slali u karantin, briseve uzimali korištenim štapićima

Putnike sa aerodroma slali u karantin, briseve uzimali korištenim štapićima
Foto: Tanjug/AP | Putnike sa aerodroma slali u karantin, briseve uzimali korištenim štapićima
N.N.

Nekoliko radnika farmaceutske kompanije u Indoneziji uhapšeno je jer su navodno prali i preprodavali korišteni pribor za uzimanje uzoraka brisa nosa kod testiranja na virus korona.

Policija tvrdi da je kod testiranja oko 9000 putnika na aerodromu u Medanu korišten ranije korišten pribor. Državna kompanija Kimia Farma sada bi se mogla suočiti s tužbama tih putnika, piše BBC.

Uzimanje uzorka brisa iz nosa za mnoge je zemlje postao uobičajeni način testiranja na virus korona. Policija vjeruje da se prevara događala od prošlog decembra u vazdušnoj luci Kualanamu u Medanu u sjevernoj Sumatri.

Putnici moraju pokazati negativan test ako žele putovati avionom, a vazdušna luka nudila je mogućnost da na licu mjesta izvade bris. Aerodromske vlasti koristile su brze antigenske testove koje je isporučila kompanija Kimia Farma.

Nakon pritužbi putnika koji su dobili lažno pozitivne rezultate testa, policija je prošle sedmice na vazdušnu luku poslala policajca koji se predstavio kao putnik. Kada su mu uzeli bris i kada je dobio pozitivni nalaz testa, drugi su policajci pretresli prostor za testiranje i pronašli korišten pribor za testiranje koji je bio "recikliran".

Prošle sedmice uhapšeno je petero radnika Kimia Farme, ali i menadžer vazdušne luke Medan. Osumnjičenici su optuženi da su kršili zdravstvene zakone te da su ugrozili zdravlje ljudi pranjem i prepakiravanjem štapića.

Lokalni mediji javljaju da su vlasti prikupile izjave 23 svjedoka te da istražuju je li novac koji je zarađen od prevare, a radi se o oko 124.800 dolara, iskorišten za financiranje izgradnje luksuzne kuće jednog od osumnjičenih.

Kompanija Kimia Farma, čije je glavno sjedište u Jakarti, od tada je otpustila ljude za koje se sumnja da su uključeni u prevaru te su obećali da će pooštriti kontrole.

Dvoje advokata koji su često letjeli preko vazdušne luke Kualanamu najavili su da će tužiti kompaniju Kimia Farma. Nadaju se da će kolektivnom tužbom dobiti milijardu rupija za svakog putnika koji je bio žrtva prevare.

Ranije ove sedmice indonezijske vlasti su objavile da su identifikovali dva slučaja novog soja koronavirusa koji je prvi put zabilježen u Indiji. Prošlog mjeseca Jakarta je prestala izdavati vize za strance koji su boravili u Indiji u prethodnih 14 dana.

Indonezija je zabilježila jedno od najgorih izbijanja koronavirusa u Aziji, a ukupno imaju oko 1,7 milijuna pozitivnih slučajeva i više od 46.000 smrtnih slučajeva koji se povezuju s pandemijom.

(Jutarnji.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije