Svijet

Rat informacijama u Turskoj: Gdje se nalazi Erdogan?

Rat informacijama u Turskoj: Gdje se nalazi Erdogan?
Rat informacijama u Turskoj: Gdje se nalazi Erdogan?

Totalnu konfuziju u medijima u Turskoj ali i u svijetu izazvalo je pojavljivanje turskog predsjednka a zatim i informacije gdje se on trenutno nalazi.

Iranska novinska agencija IRNA tvrdi da je turski predsjednik sletio u Teheran, odakle će sa porodicom produžiti u Katar. Ova informacija nije zvanično potvrđena.

Ključne figure vladajuće partije uključujući predsjednika Erdogana i premijera Jildirima nalaze se na sigurnom i njihova lokacija neće biti otkrivena iz bezbjednosnih razloga, prenijeli strani mediji.

Ranije je javljeno da je on na odmoru na jugu zemlje u Bodrumu odakle je krenuo ka istanbulskom aerdoromu ili u Ankaru.

Zapadni mediji poslije toga su prenijeli da je predsjednik privatnim avionom možda sletio u Grčku, kao i da je navodno zatražio azil u Njemačkoj i da je njegov avion čekao da dobije prava za slijetanje što mu je odbijeno, što je potvrdio i vojni izvor za NBC.

Erdogan i njemačka kancelarka Angel Merkel imaju poseban vid saradnje budući da je Turska pristala na briselski sporazum o migrantima koji je inicirao Berlin. Ipak, niko iz njemačkog državnog vrha nije se obratio javnosti da potvrde da li je turski predsjednik zaista zatražio azil u toj zemlji.

Nakon toga, kružile su informacije da je Erdogan pokušao da odleti za London pošto je odbijen od strane Njemačke, javio je NBC.

Nnijedna od navedenih informacija trenutno nije potvrđena.

U međuvremenu se preko aplikacije "fejs tajm" oglasio i sam Erdogan rekaviši da je "i dalje predsjednik" i pozvavši narod da "izađe na ulice i brani demokratiju".

U Turskoj se uporedo odvija i rat informacijama, mediji odani režimu takođe prenose da je predsjednik van ikakve opasnosti i da se priprema da se obrati naciji.

Kancelarija turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana neće da obijelodani lokaciju na kojoj se predsjednik nalazi, ali tvrdi da je na sigrunom mjestu, javio je AP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije