Svijet

Razgovori i sadnja drveta u programu istorijskog susreta lidera dvije Koreje

Razgovori i sadnja drveta u programu istorijskog susreta lidera dvije Koreje
Foto: Tanjug | Razgovori i sadnja drveta u programu istorijskog susreta lidera dvije Koreje

SEUL - Kim DŽong Un će postati prvi lider Sjeverne Koreje koji je kročio na teritoriju Južne Koreje od završetka rata na poluostrvu 1953. godine, kada bude došao na sastanak sa južnokorejskim predsjednikom Mun DŽae Inom.

Istorijski susret zakazan je za 9.30 časova po lokalnom vremenu, odnosno 2.30 časova iza ponoći po srednjoevropskom. Objavljeno je da će tada Mun DŽae In dočekati na granici Kima i njegovu devetočlanu delegaciju, prenio je Bi-Bi-Si.

Južnokorejska počasna garda potom će otpratiti lidere na ceremoniju dobrodošlice u Panmudžomu, vojnom kompleksu u demilitarizovanoj zoni između dvije zemlje.

Razgovori će biti fokusirani na nedavne najave iz Pjongjanga da bi Sjeverna Koreja mogla da se odrekne nuklearnog oružja.

U Seulu upozoravaju da će biti teško postići sporazum o denuklearizaciji Pjongjanga jer je njegov atomski program daleko odmakao.

Sastanak je rezultat višemjesečnih priprema i poboljšanja odnosa dvije Koreje u tom periodu. Ovaj samit otvoriće put i mogućem sastanku Kima i predsjednika SAD Donalda Trampa.

Očekuje se da će lideri diskutovati o putu ka miru na poluostrvu radi formalnog proglašavanja završetka rata vođenog od 1950. do 1953. godine. Među temama razgovora biće i ekonomska i socijalna pitanja.

Lideri će potom imati odvojeni ručak. U popodnevnim satima Mun i Kim će posaditi drvo bora koristeći zemlju i vodu iz obje države, što će biti simbol "mira i prosperiteta".

Poslije sadnje drveta i šetnje biće održana nova runda razgovora, a samit će biti zaključen potpisivanjem sporazuma i objavljivanjem zajedničke izjave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije