Svijet

"Republika Srpska poštuje ustavni poredak, Dodik se zalaže za Dejtonski sporazum"

"Republika Srpska poštuje ustavni poredak, Dodik se zalaže za Dejtonski sporazum"
Foto: Arhiva/Ilustracija | "Republika Srpska poštuje ustavni poredak, Dodik se zalaže za Dejtonski sporazum"

BRISEL - Republika Srpska jasno je stavila do znanja da poštuje ustavni poredak BiH i ne planira da se odvoji, a član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u stvarnosti se zalaže za Dejtonski sporazum i ustavni poredak, navodi se u odgovoru Predstavništva Republike Srpske u Briselu na saopštenje osam članova Evropskog parlamenta o BiH.

Predstavništvo ističe da je u saopšenju članova Evropskog parlamenta, u kojem pozivaju na "pristup zasnovan na vrijednostima", pokazano duboko nerazumijevanje situacije u BiH.

"To saopštenje je, vjerovatno, rezultat dezinformacija od političkog establišmenta u Sarajevu i njegovih saveznika u sarajevskoj diplomatskoj zajednici, što situaciju gura unazad", naveli su iz Predstavništva.

U odgovoru se ukazuje da je Ustav BiH ostavio većinu upravnih nadležnosti u rukama dva entiteta koji čine BiH.

"Nakon što je u Ustav stupio na snagu, visoki predstavnik, koristeći pravno besmislena diktatorska ovlaštenja, konstatno je erodirao ovlaštenja entiteta u flagrantnom kršenju ustavnog poretka BiH. Dodik je jednostavno pozvao entitete da ponovo preuzmu te nadležnosti - i samo te nadležnosti - na koje imaju pravo prema Ustavu BiH", naglašava se u odgovoru.

U tekstu se dodaje da u stvarnosti, Dodik, poput najviših zvaničnika Republike Srpske, jasno stavlja do znanja da poštuje suverenitet BiH, teritorijalni integritet i ustavni poredak i da Republika Srpska ne planira da se odvoji od BiH.

"Dodik i najviši zvaničnici Republike Srpske konstantno odbacuju upotrebu bilo kakvog oblika nasilja. Više puta su izrazili volju za dijalogom sa partnerima u BiH. Prijetnje ratom i nasiljem došle su u potpunosti od sarajevskog političkog establišmenta", navodi Predstavništvo Republike Srpske u Briselu.

Komentarišući poziv da EU uvede sankcije Dodiku, Predstavništvo podvlači da potpisnici tog saopštenja pokazuju potpuno neznanje o bazičnoj realnosti u BiH i Republici Srpskoj.

"Potpisnici pisma pretpostavljaju da Dodik, koji čak i nije zvaničnik Republike Srpske, ima ovlaštenja da poništava zaključke koje je usvojila Narodna skupština Republike Srpske. Narodna skupština je tijelo sastavljeno od izabranih predstavnika i nijedna osoba nema mogućnost da jednostrano poništava njene poteze", piše u odgovoru.

Predstvaništvo Republike Srpske u Briselu naglašava da svako ko misli da bi ekonomske mjere imale željeni efekat pokazuje "duboko nerazumijevanje Republike Srpske i karaktera njenih građana".

"Upotreba ekonomske ucjene protiv Republike Srpske samo bi služila ekonomskom osiromašenju građana Republike Srpske i slabljenju uticaja EU u regionu, dok bi ojačala odlučnost građana i lidera da Republika Srpska ponovo preuzme prerogative prema Ustavu BiH", navodi se u saopštenju.

Predstavništvo ocjenjuje da je ironično da se u saopštenju parlamentaraca EU poziva na pristup "zasnovan na demokratiji i vladavini prava", ali istovremeno se pruža podrška potpunom bezakonju i autokratiji koje pokazuje Kancelarija visokog predstavnika.

"Nametanje zakona od strane OHR-a i kažnjavanje ukazima predstavlja flagrantno kršenje striktno ograničenog mandata visokog predstavnika prema Aneksu 10 Dejtonskog sporazuma, demokratskog sistema uspostavljenog Ustavom BiH i prava građana BiH prema Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima i njenom Protokolu jedan", navodi Predstavnipštvo Republike Srpske.

U odgovoru se dodaje da evropski parlamentarci govore o "prijetnjama, provokacijama i zastrašivanju Bošnjaka" u Republici Srpskoj 9. januara, ali propuštaju da pomenu da su Dodik i vlasti Republike Srpske osudili te incidente i pozvali organe vlasti da preduzmu akciju, u skladu sa zakonom, protiv počinilaca".

Iz Predstavništva ističu da se u saopštenju parlamentaraca zanemaruju "agresivne i prijeteće objave bošnjačkih porovokatora i njihovih lidera u Sarajevu".

Predstavništvo Republike Srpske u Briselu dodaje da se u saopštenju više pita ukazuje na "secesionističku" politiku, čime se ponovo odaje neznanje njegovih potpisnika, pošto je Republika Srpska jasno stavila do znanja da poštuje ustavni poredak BiH i ne planira da se odvoji.

"Zadivljujuće je da tri od osam potpisnika saopštenja predstavljaju političku grupu Zeleni/Slobodna evropska alijansa koja obuhvata i članove Evropskog parlamenta iz otvoreno secesionističkih stranaka poput Republikanske ljevice Katalonije, Nove flamanske alijanse i baskijske separatističke partije Euska herija bildu", zaključuje se u odgovoru Predstavništva Republike Srpske u Briselu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije