Svijet

Republikanac Buš kritikuje Republikansku stranku

Republikanac Buš kritikuje Republikansku stranku
Foto: Wikipedia | Republikanac Buš kritikuje Republikansku stranku
Tanjug

VAŠINGTON - Bivši republikanski predsjednik SAD Džordž V. Buš kritikovao je danas Republikansku stranku da je postala izolacionistička i protekcionistička, kao i da je u određenoj mjeri u njoj prisutan nativizam - shvatanje da domaće stanovništvo ima prirodnu prednost.

"Opisao bih je kao izolacionističku, protekcionističku i u određenoj mjeri, nativističku", rekao je Buš u intervjuu za emisiju "Tudej" na En-Bi-Siju i istakao da je posebno zabrinut zbog antiimigracione retorike.

Buš nije pominjao bivšeg republikanskog predsjednika Donalda Trampa, koji je tokom svog mandata agresivno obuzdavao legalnu i ilegalnu imigraciju i započeo izgradnju velikog zida na jugozapadnoj granici s Meksikom kako bi spriječio ulazak migranata, primjećuje AP.

"Imamo predivnu zemlju, a opet nije lijepa kad osuđujemo, nazivamo ljude nekim imenima i plašimo ljude zbog imigracije", rekao je Buš.

Buš, koji se nedavno u više navrata pojavljivao u medijima kako bi promovisao svoju knjigu slika imigranata, pozvao je američki Kongres da ublaži "oštru retoriku" o imigracijama i založio se prošle nedjelje za dvostranački pristup zakonu o imigraciji, dodaje Si-En-En.

Tvrdokorno desno krilo republikanskih kongresmena prošle nedjelje pregovaralo je o formiranju kluba "Amerika na prvom mjestu" u Predstavničkom domu Kongresa, a koji je u jednom dokumentu opisan kao zagovaranje "anglosaksoskih političkih tradicija", uz upozorenje da masovne imigracije dovode u rizik "jedinstveni identitet" Sjedinjenih Američkih Država.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije