Svijet

Pratite nas na Google news

Rijedak čin saradnje: Iran i SAD razmijenili zarobljenike

Rijedak čin saradnje: Iran i SAD razmijenili zarobljenike
Foto: Tanjug | Rijedak čin saradnje: Iran i SAD razmijenili zarobljenike
Srna

CIRIH - SAD i Iran razmijenile su zatvorenike što je rijedak čin saradnje dvije države čiji su se međusobni odnosi pogoršali od dolaska Donalda Trampa na mjesto predsjednika SAD.

Tramp je danas objavio da se američki student kineskog porijekla Ksijue Vang vraća kući nakon što je razmijenjen sa iranskim zarobljenikom. Američki student proveo je u zatvoru u Iranu tri godine nakon što je optužen za špijunažu.

Iranski zvaničnik rekao je da je Iranac Masud Solejmani oslobođen iz pritvora u SAD.

Švajcarska je bila posrednik u razmjeni zarobljenika, a iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif dočekao je Solejmanija u Cirihu, javila je IRNA.

U saopštenju iz Bijele kuće ne pominje se oslobađanje Solejmanija, ali se Tramp zahvalio Vladi Švajcarske na pomoći u pregovorima.

"Oslobađanje zarobljenih Amerikanaca je od suštinskog značaja za moju administraciju i nastavićemo da radimo da dovedemo kući sve nepravedno zatvorene sunarodnike", rekao je Tramp.

Vang, američki državljanin i student završne godine na Univerzitetu Prinston, provodio je istraživanje za svoju disertaciju u Iranu 2016. godine kada je priveden i optužen za špijunažu.

On je 2017. godine osuđen na 10 godina zatvora. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije