Svijet

Rjabkov: SAD prešle crvenu liniju

Rjabkov: SAD prešle crvenu liniju
Foto: N.N. | Rjabkov: SAD prešle crvenu liniju

MOSKVA - SAD su prešle crvenu liniju kada su zvaničnici Stejt departmenta na silu ušli u prostorije zatvorenog ruskog konzulata u Sijetlu, izjavio je zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

Rjabkov je jučerašnji ulazak američkih zvaničnika u prostorije konzulata ocijenio kao "neuporediv" sa bilo kojim događajem u istoriji međunarodnih odnosa i predložio pokretanje tužbe protiv vlasti SAD.

"Postoji još jedno pitanje, a to je kakva će biti reakcija pravosuđa SAD", rekao je Rjabkov.

Iz ruske Ambasade u Vašingtonu saopšteno je da je ulazak zvaničnika SAD u prostorije zatvorenog ruskog konzulata u Sijetlu bacio sjenku na mogućnost unapređivanja bilateralnih odnosa.

"Uklonili su brave i sada rade šta god žele na ruskoj teritoriji. Takve postupke SAD smatramo neprijateljskim postupcima protiv Rusije koji nas udaljavaju od mogućnosti unapređenja odnosa SAD i Rusije", rekao je Rjabkov.

Rjabkov je dodao da postupak SAD stvara dodatne komplikacije u kontaktima između ruskog i američkog naroda, kao i to da ugrožava jačanje regionalne i globalne bezbjednosti, prenio je "Sputnjik".

Ruska Ambasada je optužila vlasti SAD za nasilan ulazak u rezidenciju ruskog generalnog konzula, što predstavlja kršenje međunarodnih normi i pravila.

Iz Ambasade su dodali da ovakav postupak "sasvim sigurno može da se shvati kao dodatni udarac američko-ruskim odnosima, koji su već u kritičnom stanju".

Ruska diplomatska misija je optužila i američke medije za "širenje histerije" vezane za ruske diplomate, kojima je naređeno da odu zbog navodnog sprovođenja tajnih operacija na američkom tlu.

Ambasador Rusije Anatolij Antonov je ranije izjavio da su američki mediji "demonizovali" 60 protjeranih ruskih diplomata i nazvali ih špijunima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije