Svijet

Pratite nas na Google news

Rohani: Evropski vojnici mogli bi da budu u opasnosti

Rohani: Evropski vojnici mogli bi da budu u opasnosti
Foto: Tanjug/AP | Rohani: Evropski vojnici mogli bi da budu u opasnosti
Tanjug

TEHERAN - Iranski predsjednik Hasan Rohani upozorio je danas da bi evropski vojnici na Bliskom istoku "mogli biti u opasnosti", nakon što su tri evropske države izazvale Teheran zbog kršenja limita iz nuklearnog sporazuma.

Izjave iranskog predsjednika izrečene na sastanku Vlade koji je prenosila televizija, predstavljaju prvu direktnu prijetnju koja je upućena Evropi u trenutku kada postoje velike tenzije između Teherana i Vašingtona zbog povlačenja američkog predsjednika Donalda Trampa iz sporazuma, maja 2018. godine, prenio je AP.

"Danas je američki vojnik u opasnosti, sutra bi evropski vojnik mogao biti u opasnosti", rekao je Rohani.

Evropske snage raspoređene su zajedno s američkim u Iraku i Avganistanu.

Francuska ima pomorsku bazu u Abu Dabiju, glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata, dok Britanija ima bazu u Bahreinu.

Rohani je posebno kritikovao evropske "neutemeljene" riječi u vezi s nuklearnim sporazumom.

Iran se držao Evrope, očekujući od nje da ponudi način na koji bi Teheran mogao da prodaje svoju naftu u inostranstvu, uprkos američkim sankcijama.

Međutim, mehanizam za trgovinu nije profunkcionisao.

Nakon ubistva iranskog generala Kasima Sulejmanija, Iran je objavio da se više neće pridržavati nijednog ograničenja iz nuklearnog sporazuma.

Međutim, Iran je rekao da će i dalje dozvoljavati pristup IAEA nuklearnim lokacijama.

Rohani je, takođe, ponovio dugogodišnje iransko obećanje da Teheran ne želi da napravi nuklearno oružje.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije