Svijet

Rohani u UN o Americi: Kako da razgovaramo sa takvom državom

Rohani u UN o Americi: Kako da razgovaramo sa takvom državom
Foto: N.N. | Rohani u UN o Americi: Kako da razgovaramo sa takvom državom

NJUJORK - Amerika poziva poziva Iran na razgovor, a sama ne sluša ni svoje eksperte ni druge države, rekao je iranski predsjednik Hasan Rohani na sjednici Generalne skupštine UN.

"Okupili smo se danas ovdje kada svijet trpi ludost i nepoštovanje međunarodnih normi", počeo je svoj govor predsjednik Irana.

Rohani je osudio "svjetske lidere" koji samo misle kako da realizuju svoje interese podgrijevanjem ekstremizma i nacionalizma, kao i one koji su spremni da radi svojih unutrašnjih ciljeva sazivaju sjednice SB UN.

Akcije država koje pokušavaju da zaštite svoju hegemoniju svim sredstvima mogu staviti pod znak pitanja mir u cijelom svijetu. Oni koji žele vlast su neprijatelji mira, smatra iranski lider.

Američka vlada je izašla iz nuklearnog sporazuma uprkos pravilima i normama međunarodnog prava. Ta vlada poziva Iran da učestvuje u pregovorima, nije spremna da se konsultuje ni sa svojim ekspertima ni da prizna zahtjeve drugih država, kaže on.

"Kako možemo da razgovaramo sa takvom državom!", pita se Rohani.

Ironično je, nastavlja on, što američka vlada ne skriva svoje planove da svrgne s vlasti iranski režim, koji sam poziva na razgovore. 

Hiljadugodišnja istorija pokazuje da Iran ne može biti slomljen pod pritiskom spolja niti će pognuti glavu. Iran je realnost koja se ne može poricati, zaključio je Rohani u svom govoru u UN.

Predsjednik Irana je naglasio da spoljnu politiku SAD karakteriše autoritarizam.

"Po njihovom mišljenju - ko je jači, taj je u pravu. Njihovo shvatanje sile se ogleda u nametanju odluka i zaplašivanju, ali nijednu državu ne možete dovesti za pregovarački sto silom", naveo je predsjednik Irana.

"Drago nam je što međunarodna zajednica nije prihvatila jednostrani izlazak SAD iz nuklearnog sporazuma", rekao je iranski predsednik i dodao da je međunarodna komisija više puta potvrđivala da Iran ispunjava svoje obaveze iz pomenutog sporazuma.   

Rohani je izrazio zahvalnost Rusiji, Kini i EU na svojim naporima da sačuvaju sporazum.

(NN/sputniknews.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije