Svijet

Rusi priznali radioaktivno zagađenje na svojoj teritoriji

Rusi priznali radioaktivno zagađenje na svojoj teritoriji
Foto: N.N. | Rusi priznali radioaktivno zagađenje na svojoj teritoriji

MOSKVA - Ruska meteorološka agencija Rosgidromet priznala je da je veoma visoka koncentracija Rutenijuma-106 zabilježena krajem septembra u nekoliko područja Rusije, potvrdivši izvještaja nekoliko evropskih mreža za nadzor radioaktivnosti.

Prema Rosgidrometu, najviša koncentracija je zabilježena u Argajašu, selu na jugu Urala, 30 kilometara od nuklearnog kompleksa Majak, pogođenog nuklearnom nesrećom 1957. godine koji danas služi kao mjesto za skladištenje upotrijebljenog nuklearnog goriva.

"Radio-izotop Ru-106 je pronađen na posmatračkim stanicama Argajaš i Novogorni između 25. septembra i 1. oktobra", precizira ruska agencija u saopštenju i dodaje da je u Argajašu koncentracija Rutenijuma-106 ekstremno visoka i premašuje 986 puta stope zabilježene u mjesecima prije toga.

Te dvije stanice se nalaze na jugu Urala, blizu grada Čeljabinsk, uz granicu s Kazahstanom.

Ruska agencija precizira da je rutenijum-106 zatim otkriven u Tatarstanu, pa na jugu Rusije, a nakon 29. septembra je zabilježen je u svim evropskim zemljama, od Italije prema sjeveru Evrope. 

Greenpeace Rusija je pozvala Rosatom, rusku državnu kompaniju koja upravlja aktivnostima svih preduzeća nuklearnog sektora u Rusiji, da provede dubinsku istragu i objavi što se dogodilo u Majaku.

(index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije