Svijet

Rusi se oglasili zbog Asanža

Rusi se oglasili zbog Asanža
Foto: N.N. | Rusi se oglasili zbog Asanža

Ambasada Rusije u Londonu demantovala je navode britanskih medija da je planirala da pomogne osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu da pobjegne iz Velike Britanije.

"Ovo je još jedan primjer dezinformacija i lažnih vijesti koje šire britanski mediji", saopštila je ambasada na svom zvaničnom nalogu na Tviteru, odgovarajući na navode lista "Gardijan".

Taj liberalni list je između ostalog iznio tvrdnje da su ruske diplomate imale tajne sastanke s ljudima bliskim Asanžu u Londonu prošle godine, kako bi procijenili da li bi mogli da mu pomognu da pobjegne iz Britanije, prenosi TASS.

Portparol ruske ambasade u Londonu izjavio je da tekst "Gardijana" "nema dodirnih tačaka sa stvarnošću", dodajući da ambasada nije imala kontakte ni sa osobljem ambasade Ekvadora u kojoj se Asanž nalazi, ni sa bilo kim drugim o njegovom mogućem bjekstvu, prenosi TAS S.

On je istakao da je tekst "Gardijana" odličan primjer novinarstva od kakvog bi trebalo zaštititi britanske čitaoce.

Asanž se od 2012. godine nalazi u ambasadi Ekvadora u Londonu, kada je za njim Švedska raspisasla nalog za hapšenje zbog navodnog seksualnog zlostavljanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije