Svijet

Pratite nas na Google news

Rusija: Imamo neoborive dokaze da nije bilo hemijskog napada u Siriji

Rusija: Imamo neoborive dokaze da nije bilo hemijskog napada u Siriji
Foto: N.N. | Rusija: Imamo neoborive dokaze da nije bilo hemijskog napada u Siriji
N.N.

MOSKVA - Rusija ima neoborive dokaze da incidenta sa korišćenjem hemijskog oružja u sirijskom gradu Dumi uopšte nije ni bilo, kao i da je za tu provokaciju odgovorna specijalna služba Velike Britanije, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri Međunarodnoj organizaciji za hemijsko oružje Aleksandar Šulgin.

Kako je ocijenio, prilikom istrage nije primijećen nijedan dokaz koji bi ukazao na to da je u Dumi korišćeno hemijsko oružje.

„Nijednog svjedoka, nijedno trovanje nije zabulježeno. Nije bilo nikakvih ostataka hemijskog oružja“, rekao je on.

Istovremeno, ruski diplomata je rekao da su pronađeni snimci koji su potom korišćeni kako bi se inscenirao hemijski napad.

„Televizijama su poslati lažni intervjui sa tim ljudima – oni su obojica medicinski radnici, koji su zaposleni u hitnoj pomoći u Dumi“, precizirao je Šulgin i dodao da su ovu akciju cjelokupno osmislile britanske službe uz moguće učešće i američkih službi.

„Ne možemo sa apsolutnom sigurnošću da tvrdimo, kao što to čine naši zapadni partneri, ali imamo neosporive dokaze da 7. aprila u Dumi nije korišćeno hemijsko oružje. Sve je to provokacija kako bi se svijet doveo u zabludu i opravdala agresija protiv Sirije“, zaključio je on.

Sjedinjene Američke Države, Francuska i Velika Britanija izvele su u subotu ujutru raketne napade na sirijske vladine objekte, koji se, prema njihovom mišljenju, upotrebljavaju za proizvodnju hemijskog oružja.

Tokom vojne operacije one su na Siriju lansirale više od 100 raketa, od kojih su 71 oborile snage sirijske protivvazdušne odbrane. Ruske snage nisu bile uključene u obaranje raketa, ali su pratile sva lansiranja.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin nazvao je vojnu operaciju agresijom na suverenu državu, podsjećajući da hemijski napad u Siriji nije potvrđen.

(sputnik)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije