Svijet

Pratite nas na Google news

"Rusija će adekvatno odgovoriti na protjerivanje diplomata iz Praga"

"Rusija će adekvatno odgovoriti na protjerivanje diplomata iz Praga"
Foto: Ilustracija | "Rusija će adekvatno odgovoriti na protjerivanje diplomata iz Praga"
Srna

MOSKVA - Rusija će adekvatno odgovoriti na protjerivanje dvoje diplomata pri Ruskom kulturnom centru u Pragu, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Češke vlasti nanijele su ozbiljnu štetu rusko-češkim odnosima, bez ikakvog osnova. Postupci Praga neće ostati bez odgovora, štaviše oni će biti uzeti u obzir prilikom definisanja ruske politike prema Češkoj. Takve provokacije dobiće odgovor", navodi se u saopštenju.

Iz ruskog Ministarstva su poručili da je to bio nepošten, neodgovarajući i neprijateljski korak češke strane.

Češki mediji javili su u aprilu, pozivajući se na izvore u češkim specijalnim službama, da je ruski državljanin sa diplomatskim pasošem navodno doputovao u Prag noseći ricin, izuzetno snažan toksin.

Ovaj muškarac je, navodno, krenuo prema ruskoj Ambasadi, a otrov je, moguće, bio namijenjem grupi čeških lokalnih političara koji su odgovorni za uklanjanje spomenika maršalu Konjevu, podsjeća TASS.

Češki premijer Andrej Babiš rekao je tada da sumnja da te optužbe imaju veze sa realnošću, a ruski šef diplomatije Sergej Lavrov odbacio je optužbe kao apsurdne.

Ruska Ambasada u Pragu primila je juče notu češkog Ministarstva spoljnih poslova o protjerivanju dvoje radnika Ambasade.

Prije toga, Babiš je rekao novinarima da su dvoje ruskih diplomata proglašenim nepoželjnim osobama.

On je priznao da je slučaj ricin izmišljen i da je riječ o lažnoj poruci radnika ruske Ambasade češkoj kontraobavještajnoj službi o navodnom planiranom napadu na češke zvaničnike.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije