Svijet

Rusija dozvolila konzularni pristup pritvorenom Amerikancu

Rusija dozvolila konzularni pristup pritvorenom Amerikancu
Foto: AP | Sjedište Federalne službe bezbjednosti na Lubajanskaja skveru u Moskvi

MOSKVA - Rusija je dozvolila konzularni pristup pritvorenom američkom državljaninu Polu Velanu, koji je osumnjičen za špijunažu, javlja agencija RIA Novosti pozivajući se na portparola ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Ruska Federalna služna bezbjednosti pokrenula je krivičnu istragu protiv Velana, nakon što je uhapšen u petak, navodi Rojters.

Ranije danas, američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da se SAD nadaju da će uskoro imati pristupa Amerikancu koji je u Rusiji pritvoren na osnovu optužbi za špijunažu i tražiće njegov hitan povratak ukoliko utvrde da je neosnovano uhapšen.

SAD su, prema njegovim riječima, "Rusima jasno stavile do znanja da očekuju više informacija o optužbama kako bi shvatile za šta je američki državljanin optužen", prenio je AP.

Riječ je o Pol Velanu, koji je u petak uhapšen u Moskvi, a o čijem je hapšenju ruska Federalna služba bezbjednosti izdala saopštenje tri dana kasnije, navodeći da je Velan uhapšen "tokom špijunske operacije", ali ne iznoseći detalje s tim u vezi, pojašnjava američka agencija.

"Ako njegovo stavljanje u pritvor nije primjereno, tražićemo da hitno bude vraćen", poručio je Pompeo.

Velan je, inače, bivši marinac iz Mičigena, a njegov brat kaže da je on otputovao u Moskvu kako bi tamo prisustvovao vjenčanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije