Svijet

Rusija i Japan nakon 70 godina pregovora zaključuju mirovni sporazum

Rusija i Japan nakon 70 godina pregovora zaključuju mirovni sporazum
Foto: Tanjug | Rusija i Japan nakon 70 godina pregovora zaključuju mirovni sporazum

MOSKVA - Predsjednik Rusije Vladimir Putin predložio je na plenarnoj sjednici "Daleki istok: Proširenje granica mogućnosti" u okviru Istočnog ekonomskog foruma u Vladivostoku zaključivanje mirovnog sporazuma između Rusije i Japana do kraja godine bez preduslova.

"Pregovaramo sedamdeset godina. Hajde da promijenimo pristupe'. Hajde. Dakle, evo šta mi je palo na pamet: hajde da zaključimo mirovni sporazum - ne sada, već do kraja godine,bez ikakvih preduslova", rekao je Putin.

Rusija i Japan žele da postignu mirovni sporazum i potrebno je stvoriti povoljne uslove u regionu, rekao je ruski predsjednik.

"Prvo, hoću da kažem da je Šinzo Abe, premijer Japana u pravu. I on i ja želimo da postignemo mirovni sporazum. Smatram da je to izuzetno važno i u našim bilateralnim odnosima i u smislu stvaranja povoljnih uslova za razvoj situacije u svijetu. O ovome je upravo govorio predsjednik Kine Si Đinping. Moramo stvoriti povoljne uslove u regionu. I ja se u potpunosti slažem sa tim", istakao je Putin.

"Japan je naš prirodni partner i želimo da razvijamo punopravne odnose", dodao je ruski predsjednik.

Ruski lider predložio je da se nakon zaključivanja mirovnog sporazuma na njegovoj osnovi rješavaju sva ostala sporna pitanja.

"A onda, na osnovu tog mirovnog sporazuma, kao prijatelji nastavimo da rješavamo sva sporna pitanja. Čini mi se da bi nam ovo olakšalo rješavanje svih problema sa kojima ne možemo da izađemo na kraj već 70 godina", naglasio je Putin.

Odnosi Rusije i Japana godinama su u sjenci odsustva mirovnog sporazuma. Japan pretenduje na ostrva Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomaj, pozivajući se na bilateralni Traktat o trgovini i granicama iz 1855. godine. Tokio je vraćanje tih ostrva postavio kao uslov za zaključivanje mirovnog sporazuma s Ruskom Federacijom, koji nakon Drugog svjetskog rata nije bio potpisan.

Stav Moskve zasniva se na tome da su južni Kurili ušli u sastav Sovjetskog Saveza nakon Drugog svjetskog rata, te da je ruski suverenitet nad njima, koji ima odgovarajuće međunarodno-pravno utemeljenje, nije upitan.

Četvrti Istočni ekonomski forum održava se od 11. do 13. septembra u Vladivostoku.

(NN/sputniknews.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije