Svijet

Rusija ima svjedoka za zločine Ukrajinaca

Rusija ima svjedoka za zločine Ukrajinaca
Rusija ima svjedoka za zločine Ukrajinaca

DONJECK - Postoje neoborivi dokazi da su Nacionalna garda i ukrajinski ultranacionalistički Desni sektor odgovorni za ubistva ljudi čija su tijela pronađena u masovnim grobnicama u blizini Donjecka, saopštio je ruski Istražni komitet.

"Za one koji gaje neke sumnje ko je odgovoran za ubistva, Istražni komitet ima neoborive dokaze - izjave svjedoka i odgovarajuća ispitivanja, koji direktno ukazuju da su zločin počinili borci Nacionalne garde i Desnog sektora", rekao je šef Istražnog komiteta Vladimir Markin.

On je istakao, da su masovne grobnice, pronađene u septembru u Donjecku "još jedno jasno svjedočenje o zločinima koje vrše Ukrajinci" i dodao da su "sve žrtve mučene prije nego što su ubijene".

"Ubistva su detaljno opisana u svjedočenju vojnika iz bataljona Dnjepar, Sergeja Litvinova, zadržanog u ruskoj bolnici kao civil, pošto je pobjegao iz Ukrajine. Litvinov se sada nalazi u pritvoru i treba da bude prebačen u Moskvu na dalje ispitivanje", rekao je Markin.

Litvinov je "lično ubijao civile koji nisu bili umiješani u vojni sukob, uključujući žene i djecu, stanovnike sela Melovoje, Široki, Makarovo i Kamušnoje, na osnovu anonimnih prijava", ispričao je Markin na osnovu svjedočenja vojnika.

"On je dobijao novac za ta ubistva od svog rukovodstva koje sponzoriše Igor Kolomoski", dodao je Markin, navodeći ime guvernera Dnjepropetrovska kojeg je postavio Kijev.

Markin je rekao i da su poznata imena mnogih komandanata vojnih jedinica i pripadnika Desnog sektora i Nacionalne garde, koji su izvršavali kriminalna naređenja vojnog i političkog rukovodstva Ukrajine.

Istražni komitet je saopštio da su sve informacije i dokazi o zločinima dobijeni od direktnih svjedoka, prije svega,  od izbjeglica koji pobjegli od sukoba iz ovog regiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije