Svijet

"Rusija je izgubila povjerenje u Ameriku"

"Rusija je izgubila povjerenje u Ameriku"
Foto: Ilustracija | "Rusija je izgubila povjerenje u Ameriku"

MOSKVA - Rusija je izgubila povjerenje u Ameriku kao partnera i to povjerenje će morati ponovo da se obnovi, kaže zamjenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

U ponedjeljak je održana on-lajn konferencija država-članica Sporazuma o otvorenom nebu, a kako je rekao Rjabkov, SAD se više ne doživljavaju kao partner i zato će biti neophodno, taktikom malih koraka, ponovo postepeno graditi  to povjerenje.

Rjabkov je primijetio da u posljednje vrijeme ima sve više sporazuma koji se raskidaju i koje Amerikanci bacaju na smetlište istorije.

Predsjednik SAD Donald Tramp je 21. maja objavio da će Amerika izaći iz Sporazuma o otvorenom nebu, zbog toga što ga Rusija krši.

Sporazum o otvorenom nebu

Sporazum o otvorenom nebu potpisan je 1992. godine i postao je jedna od mjera za izgradnju povjerenja u Evropi nakon Hladnog rata. On je na snazi od 2002. godine i omogućava zemljama-učesnicama da otvoreno prikupljaju informacije o oružanim snagama i aktivnostima drugih.

Sporazum su potpisale ukupno 34 države, a većina njih su NATO zemlje, pa se može očekivati da će Amerika i nakon povlačenja iz ovog Sporazuma preko svojih partnera dobijati potrebne informacije.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije